Hétfőn hidegbetörés, markáns hidegfront, viharos szél

Megérint minket a tél keze, hétfőn markáns hidegfront, igazi hidegbetörés érkezik!

Gyökeres átalakulás kezdődik időjárásunkban a következő 24-48 órában. Ennek oka, hogy távolodik térségünkből a Kelet-európai-síkság felett elhelyezkedett anticiklon peremterülete, illetve az a hideg légcsepp, mely a hétvégén elvétve kialakult záporokért, itt-ott zivatarokért felelt.
Jelentékeny figyelmet érdemel az észak-atlanti térségben jelenleg egy folyamatosan fejlődő, markáns anticiklon, mely a Barents-tenger felé helyeződő ciklonhoz kapcsolódó hosszan elnyúló frontrendszerrel alkotott közös áramlási zónájában, észak, északnyugat felől sarkvidéki eredetű légtömegeket mozgat majd a kontinens belseje felé.  
A fagyos levegő első hulláma a ciklonhoz kapcsolódó frontzóna hidegfronti szakasza mögött hétfőre ér el minket, feltámadó északi szél, jellemzően elszórt és csak kisebb csapadék, főként záporok, helyenként havas eső, hózáporok kíséretében. Közel 10-12 fokkal esik vissza a hőmérséklet, melyet a hidegbeáramlással járó erős, időnként viharos szél tovább tetézhet.

Az előrejelzési térképen „M” betűvel azt a magas nyomású mezőt (anticiklont) jelöltük, mely útját fogja állni a nyugat-keleti áramlás lehetőségének, továbbá „A” betűvel azt az alacsony nyomású képződményt (ciklont) ami az anticiklon keleti peremén elősegíti a hideg légtömegek leszakadását, szabad utat engedve a hidegbetörésnek.  

Így hódít utat a hideg, avagy a hidefront útja

Az animáción az évszakos átlagnál jóval alacsonyabb hőmérsékletű levegő térhódítását láthatjuk, a közel 1500 méterre előre jelzett értékek alapján. Látható, hogy a messzi északon rendkívül hideg, sarki levegő halmozódott fel, mely észak felől meglehetősen nagy sebességgel közeledik Európa belseje felé, a hidegbetörés gyorsan végigseper Európán.

Ahogy utat tör a hideg: Egy hidegbetörés forgatókönyve
Az animáció a WXCHARTS.com adatain, képein alapszik

Részletes előrejelzés:

Hétfőre virradóan
észak felől összefüggő felhősáv húzódik országunk felé, mely a közeledő hidegfronthoz lesz köthető. Területi átlagban nagy mennyiségű csapadék nem hullik, elszórtan, majd kiemelten az ország középső sávjában, egy észak-déli képzeletbeli tengely mentén, konvergencia (összeáramlás) vonalon esőkre, záporokra, esetleg egy-egy zivatarra van kilátás a reggeli óráktól, amit a lehűlés nyomán havas eső, hevesebb hózápor  válthat fel helyenként. Az északi szél a Dunántúlon, valamint az északkeleti megyékben többfelé megerősödik, míg az ország középső sávjában mérsékelt marad.
A hajnali órákra +1, +6 fok közé süllyednek a minimumok.

Hétfőn napközben erősen felhős égre tekinthetünk fel, hidegfront vonul át a medence felett.  A kezdeti mérsékelt, gyenge csapadéktevékenység fokozatosan megszűnik, és csak futó zápor, hózápor alakulhat még ki elvétve.
Napközben leginkább a Dunántúlon, és az Észak-Alföldön várható erős, néhol időnként viharos lökésekkel kísért északi, északkeleti szél. A Duna-Tisza közén mérsékeltebb, gyengébb légáramlás ígérkezik.
A legmagasabb hőmérsékleti értékek +3, +8 fok között szóródnak, ennél kicsivel magasabb a délkeleti határ mentén fordulhat elő kezdetben, ott elérheti még akár a +10, +11 fokot is.

Ez is érdekelhet!  Ma is marad a hűvös idő, záporesők is kialakulhatnak

Elér minket a tél keze, északon havazás!

Kedden egy úgynevezett magassági hidegcsepp alakítja majd a front mögött a légköri helyzetet.  Hatására gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan fordulhat elő zápor, hózápor. Ezekből kiadós csapadékmennyiség nem fog hullani. Erre legnagyobb esély észak-magyarországi megyéinkben lesz, ám máshol sem zárható ki a kialakulási esélyük.  Különösen az Alföldön kísérik erős lökések az északkeleti szelet, másutt jellemzően élénk légmozgást tapasztalhatunk, északias, irányból. A hidegbetörés alaposan meghűtötte a levegőt, a maximumok mindössze +3, +9 fok között alakulnak, mely legalább 7-8 fokkal elmarad majd az ilyenkor szokásos értékektől.


Az előttünk álló hét közepe táján nagyrészt száraz, kisebb záporoktól eltekintve fokozatosan enyhülő időre számíthatunk.
A hajnalok kifejezetten csípősek, fagyosak lesznek sokfelé, az ismert fagyzugokban, az északkeleti, északi széltől védett régiókban akár -5, -10 fok közé is lesüllyedhet a hőmérő higanyszála, szerda, csütörtök környékén.  
Az ország túlnyomó részén egyébként 0, -5 fok közötti legalacsonyabb értékeket mérhetünk.
Szerdától a napközbeli órákban lassú felmelegedés következik, a hét második felében visszatér fokozatosan az ilyenkor szokásosnak megfelelő (13-15 fokos) hőmérséklet, ám az éjszakai fagyok, legalábbis részlegesen nem szűnnek meg egyelőre.
Jelentős csapadék nem érkezik, regionálisan előforduló záporokra azért mutatkozik némi esély. A légmozgás délire, délnyugatira fordul, alkalmanként megélénkül, viszont viharos erejű széltől ekkor már nem kell tartanunk.


A hét végétől további felmelegedés előjelei mutatkoznak, egyre inkább 16-18, majd 20 fok közelébe emelkednek a csúcsértékek és fokozatosan gyengülnek, szűnnek az éjszakai fagyok. Számottevő esőt hozó front nem keresztezi térségünket, marad az általában csapadékban szegény légköri helyzet, zömmel a napsütés lesz túlsúlyban. Legfeljebb magas- illetve középmagas felhőzet jelenhet meg az égen, mely rövid időszakokra takarhatja vagy szűrheti a napsütést. A légmozgás gyenge, mérsékelt marad, csupán alkalmanként élénkülhet meg délies irányból.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

A hidegfrontról/hidegbetörésről, és annak mozgásáról szó lesz a holnapi, és a hétfői figyelmeztető előrejelzésben is!

Ismét visszatér a tavasz
Fotó: Keresztes Martin- MetKép-> A ti csoportotok


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

“Hétfőn hidegbetörés, markáns hidegfront, viharos szél” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.