Belehúz a tavasz, jövő héten 22-23 fok körüli meleg is lehet! – Szeszélyes április

Tavaszias jövő hét, meleg nappalok!

Jelenleg a Kárpát-medence időjárását is az a hatalmas kiterjedésű észak-atlanti térségben kifejlődött anticiklon alakítja, melynek keleti peremén fagyos, sarkvidéki eredetű léghullámok sodródnak hazánk területére.
Ez a magas nyomású zóna azonban a hétvégétől felszámolódik és előbb a Skandináv-félsziget felé áthelyeződő ciklon előoldalára kerülünk, így a magasban átmenetileg kicsit enyhébb levegő érkezik pénteken. A hétvégén a  légörvény gyenge hidegfrontja érint minket, ám ez jelentős lehűlést nem fog hozni.


A felmelegedéssel összefüggő gyökeres fordulat az vasárnaptól kezdődik, mikortól anticiklon húzódik fölénk és ez a jövő hét elején egy hosszan elnyúló, több ezer kilométeres kiterjedésű hidat fog képezni rajtunk.
Az óceán felett ismét erőre kap a ciklontevékenység, miközben a magas légnyomású híd északi peremén ciklonok vonulnak majd. Az anticiklont kitöltő meleg levegő és a sok napsütés együttes hatására a jövő héttől igazi késő tavaszi légköri helyzet köszönt ránk, sok napsütéssel, jelentős eső, és markáns légköri front nélkül.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti mező is jól mutatja, hogy miként hódít teret az egyre melegebb légtömeg.

Érkező tavaszias, meleg levegő
Adatok forrása
A mint alacsony nyomás, (ciklon) M mint magas nyomás (anticiklon)

Részletes prognózis:
A hétvégéig még a felénk áramlott sarkvidéki eredetű levegő határozza meg a légköri helyzetet. Száraz, de reggelente kifejezetten hideg, sokfelé fagyos időre számíthatunk, többnyire gyenge, mérsékelt légáramlással, derült, vagy gyengén felhős égképpel. Az ország egyes részein még mindig -5 fok alá süllyed majd a hőmérő higanyszála, igaz ez csütörtök, illetve péntekre virradóan is. Napközben viszont lassú felmelegedés kezdődik, a maximumok egyre inkább +10 fok köré, majd felé emelkednek, sőt péntektől már a 15 fokot is eléri, majd a hétvégén meg is haladja azt.
Pénteken gyenge hidegfront érkezik, ez jelentős csapadékot nem fog hozni, csupán a megnövekvő felhőzet és a feltámadó délnyugati, majd északnyugatira forduló szél jelzi útját.

Fotó: Sütő Máté Sütő’s Photography

A következő hét elején ahogyan a bevezetőben említve lett egy hosszan elnyúló magas nyomású zóna uralja majd nálunk az időjárást, melynek peremén északra, északnyugatra örvénylenek és haladnak a ciklonok, ciklonrendszerek. Abban a térségben változékony, szeles, hűvös idő valószínű, míg nálunk sok napsütés, kellemes hőmérsékletek alakulnak ki. Hétfőn és kedden is több órás napsütésre számíthatunk, napról-napra kicsit emelkednek a maximumok, és a legtöbb helyen eléri, vagy átlépi majd a 18-20 fokos értékeket. Az éjszakai fagyok lassan megszűnnek, bár a derült éjjelek kissé hűvösnek adódnak. Számottevő esőre nincs kilátás, és a légmozgás sem lesz különösebben erős.


A hosszabb távú előrejelzések alapján a mostanihoz hasonló erősebb hidegbetörésre szerencsére nincs kilátás, ám a húsvéti ünnepek környékén nem zárható ki egy hidegfront érkezése, mely mögött néhány fokkal visszaeshet a hőmérséklet. Ennek esetleges bekövetkezéséről a későbbiekben részletesen fogunk írni.

Fotó: Bakonyi Zoltán- Metkép-> A ti csoportotok

Folyamatosan frissülő előrejelzések rövid és hosszútávú prognózisainkban olvashatók!

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

“Belehúz a tavasz, jövő héten 22-23 fok körüli meleg is lehet! – Szeszélyes április” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.