Zord hideggel indul április, -10, -12 fokos fagy is várható!

Tél a tavaszban, veszélyben a hideg rekord!

Ez sajnos a mi részünkről nem áprilisi tréfa, az időjárás részéről viszont felfogható akár egy rossz viccnek is, ami talán még sem lesz olyan vicces. A rekord enyhe, 3. legmelegebb tél után immár nem az első kemény tavaszi fagyos reggel következik.

Oka, hogy az észak-atlanti térségében egy hatalmas kiterjedésű és rendkívül erős anticiklon épült ki, mely megszakította az eddig gyakran uralkodó nyugatias légpályát. Az anticiklon peremén észak, északkelet felől nagyon hideg, sarkvidéki eredetű levegő sodródik Európa belsejébe, mely elérte az Ibériai-félsziget északi területeit . Abban a térségben egy mediterrán ciklon mélyül ki a meleg és hideg légtömegek keveredésének a határán, mely nagy területen okoz majd esőket, sőt havas eső, havazás is előfordulhat Spanyolország egyes részein átmenetileg.

A hideg levegő utat tör magának
Wetterzentrale.de adatai alapján

Nálunk érdemi csapadékkal nem jár a hideg beáramlás a továbbiakban, a száraz, derült éjszakákon a fagyzugos tájakon kifejezetten kemény éjszakai fagyokra számíthatunk.
A leghidegebb, azaz a mélypont valószínűleg április 1-jére virradóan ígérkezik. Holnap reggel országos fagyra van kilátás. Tág határok között ugyan, de -3, -12 fok közötti értékeket mérhetünk.
Mivel a vegetációs állapotok sokfelé már igencsak előrehaladott állapotban vannak, így a gyümölcsfák komoly fagykárok veszélyeinek lesznek kitéve! Ahol tudnak ott érdemes lesz ellene védekezni mindenképp!

A hét végéig kitartanak a fagyos hajnalok, bár lassan szelídül a mértéke és a területi lefedettsége is csökken a magasban beáramló enyhébb légtömegek hatására.  A nappali órákban viszont tavaszias időben lehet részünk, több-kevesebb napsütéssel. Markáns front nem érkezik, csupán pénteken érint minket egy gyengülő hidegfront, ami a szélerősödésen kívül gyökeres változást nem fog produkálni

Fotó: Körte Éva- MetKép->A ti csoportotok

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

Rövidtávú előrejelzésünket itt, hosszútávú előrejelzésünket pedig itt találja!

“Zord hideggel indul április, -10, -12 fokos fagy is várható!” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Segítsd Youtube munkánkat feliratkozással:

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.