Egyre nagyobb a szárazság!

Összefoglalva:Az országban egyre nagyobb a szárazság, mely már a mezőgazdaságban is jelentős gondokat okoz, ezen a héten tovább romlik a helyzet, azonban jövőhéttől változás várható: egyre többfelé lehet csapadék.

Aszálytérkép, jól látszik hogy az ország egyre nagyobb részén van aszály. Forrás: met.hu

Sajnos az elmúlt 30 napban jóval az átlag alatt van a csapadékösszeg, sőt néhány helyen még az 1mm-t sem éri el. Az elmúlt időszakban ráadásul, szeles időben is van részünk, mely tovább ront a helyzeten. Ráadásul az elmúlt hetekben a relatív páratartalom is igen alacsony, néha már-már rekordközeli értékek voltak.

Az elmúlt 30 nap összesített csapadéktérképe: forrás:met.hu

Ennek következtében jelentős, több helyen jelentősnek mondható 100mm-nél is több csapadék hiányzik a földekből, mely az alábbi térképen látszik is:

A talaj felső 0-100cm közötti csapadékhiánya (mm): forrás: met.hu

Sajnálatosan a szárazságnak köszönhetően a folyók vízszintje is jelentősen lecsökkent: a Duna, a Tisza és több kisebb folyó vízszintje is jóval alacsonyabb az átlagosnál.

Tisza vízállása Szolnoknál, Forrás:hydroinfo

Sajnos a szárazság ezen a héten folytatódik, sőt tovább nő az aszállyal sújtott területek nagysága. Viszont jövőhét elejétől meleg, nedves levegő érkezik hazánk fölé, mely miatt csapadékosabbra fordul az időjárásunk, ezáltal enyhülhet a szárazság. Azonban inkább záporokra, zivatarokra kell számítani, mellyel elindulhat a konvektív szezon hazánkban. Erről bővebben itt olvashat