Rekord száraz áprilisok élmezőnyében a 2020-as

2020-as április- Tartós szárazság, aszály

2020 tavasza is a szélsőséges időjárási jelenségek jegyében telik. A fő szélsőség a károkozó fagyok után a fokozódó és egyre súlyosbodó szárazságot jelenti, nagy területen fordul elő, közepes, jelentős mértékű aszály. Különösen a Közép-Tisza vidékén súlyosan aszályos körzetekkel is találkozhatunk immár.

https://cdn.hellovidek.hu/images/site/articles/lead/2020/04/1587387520-sgKDTEiKD_md.jpg

Mindennek oka, hogy hetek óta általában anticiklonális hatások érvényesülnek, melyben leszálló, felhőoszlató légmozgások uralkodnak.
Ha érkeztek/érkeznek is frontok, de általában kevés és csak szórványos csapadékoz hoztak/hoznak területi átlagban, valamint a konvektív jelleg miatt kis területre lokalizálódtak számottevő csapadékhozamok.

Az Országos Meteorológia Szolgálat által feltüntetett napi léptékű aszályindex jól tükrözi, hogy miként alakul a súlyosan vagy nagy mértékben érintett területek aránya.

A májusi hónapot pénteken, rögtön újabb frontok érkezésével nyitjuk, melyek mérhető mennyiségű csapadékhullással kecsegtetnek. Meleg- majd hidegfront határozza meg időjárásunkat, ezért sokfelé várható eső, zápor, az Alföldön zivatargócok kialakulásával is számolni kell. Továbbra is a jellemzően a konvektív jelleg miatt kis távolságokon belül kiugróan eltérhetnek a csapadékhozamok.  Élénk nyugatias szél jelzi a frontmezők haladását. A hőmérsékletek pénteken 15-22 fok között szóródnak.

A hétvégén is marad a gyakran erősebben felhős periódusokkal tarkított légköri helyzet helyenként számottevő esővel, hevesebb záporokkal, foltokban zivatartevékenységgel esetleg.  Nappal  15-22 fok közötti értékeket mutatnak majd a hőmérők. Éjszakai és reggeli fagy sehol sem várható ez idő alatt.

Fotó: Körte Éva- MetKép-> A ti csoportotok

További friss előrejelzéseink rövid valamint hosszútávú prognózisainkban olvashatók.

Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső