35 fokos forróság a spanyoloknál-> Nálunk a jövő hét közepén a fagyzugokban reggeli fagyveszély!

Forróság a spanyoloknál!

Míg Európa északi országaiba sorra érkeznek a sarkkörön túl a tél során felhalmozódott hideg légtömegek hullámai, addig délen Észak-Afrika felől a Szahara térségéből forró, szubtrópusi levegő áramlik északi irányba.
Oka, hogy a Pireneusi-félszigettől nyugatra egy ciklon örvénylik, melynek előoldalán helyezkedik el a terület, ezért délire fordult ott az áramlás.

Látható az előrejelzési térképen is a ciklon, ami észak felé húzza keleti peremén a meleget Afrika felől.

http://www.meteociel.fr/ adatai alapján

Csapadék inkább Portugália és Spanyolország északi, északnyugati területén lehet, záporok, zivatarok formájában, ám inkább száraz, napsütéses marad az idő nagy területen.

A hirtelen jön erős kánikula azonban ott sem lesz hosszú életű, mivel a ciklon hidegfrontja mögött az óceán felől kevésbé meleg levegő sodródik majd a szárazföldre nyugat felől.
Előtte hétfőn és kedden 34-35 fokos hőség, kánikula várható az Ibéria egyes pontjain, de még Dél-Franciaországban is elérheti a 30 fokot a hőmérséklet, vagyis az első komolyabb 2020-as hőhullám mutatja meg magát.

A Kárpát-medencében egyelőre folytatódik a tavaszias, az évszakos átlagnak közel megfelelő, vagy átmenetileg a jövő hét közepére annál pár fokkal alacsonyabb hőmérsékletű légköri helyzet. Jellemzően kevés csapadékkal számolhatunk, bár lokálisan/regionálisan előfordulhatnak a jelentős-súlyos, áprilisban kialakult aszályt enyhítő kiadós záporok, zivatargócok.
A hőmérsékletek majd a kedden átvonuló hidegfront mögött csökkennek, és a jövő hét közepén a derültebb, szélvédett fagyra érzékeny régiókban gyenge légköri fagyra is van kilátás a talaj menti fagyok mellett a hajnali, reggeli periódusokban.

Fotó: Kállai Tivadar- MetKép-> A ti csoportotok

További friss előrejelzések rövid és hosszútávú előrejelzéseinkben olvashatók.

Minden kedves, tiszteletre méltó anyának, nagymamának, dédimamának boldog, szeretettben teljes anyák napját kíván a Metkép csapata!

Kép- https://solyombolt.hu/Falikep-Anyak-napja-Anya-koszonom-az-eletemet



Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!