Hidegfront jelentős lehűléssel, zivatarokkal, majd kánikula!

Kedden hajnalban éri el hazánkat északnyugat felől az a hidegfront, mely záporokat, zivatarokat, illetve átmenetileg lehűlést hoz a napokban.

kedd hajnalban érkező hidegfront

Várhatóan kedd hajnalban éri el északnyugat felől Magyarországot a hidegfront. Eleinte záporok, kisebb eső, minimális eséllyel zivatar alakulhat ki a front előterében, majd később a front mentén. Napközben az északnyugati szél megélénkül, északon megerősödik.
Eleinte még enyhe idő valószínű, 15-20 fok közötti maximumokkal, így elégséges energia lesz főként keleten a zivatarokhoz. Késő délelőttől kezdve a Tiszától keletre, illetve esetleg a Duna-Tisza közének déli részén, nyugaton és délnyugaton alakulhatnak ki zivatarok, máshol inkább csak záporok, gyenge eső várható.
Északkeleten a zivatarok kisebb rendszerbe is rendeződhetnek. Ezeket jégeső, intenzív csapadék és viharos szél kísérheti.

kedd reggel 6óra csapadék
kedd reggel 9óra csapadék
kedd délben csapadék
kedd délután 3óra csapadék

Ahogy az a 850hPa-os (kb.1500m) hőmérsékleti ábrán is látható, a keddi 4-8 fokos enyhe levegő helyére szerdán meglehetősen hideg, 0 és -3 fok közötti levegő áramlik.

kedd hajnalban 1500m-es hőmérsékleti térkép
szerda reggel 1500m-es hőmérsékleti térkép

Ez talajon is érezteti hatását, hiszen a 20 fok körüli meleget 15 fok alatti maximumok váltják szerdán, sőt északon, északkeleten a csapadékos, borult területeken 5-10 fok között alakulnak majd a csúcsértékek. Szerdán különösen szeles, kellemetlen idő várható. Északon és a Győr-Szeged széles sávban 70-80km/h-s széllökések is előfordulhatnak!

kedd délben 2méteres magasságban várható hőmérséklet
szerdán délután 2méteres magasságban várható hőmérséklet

Szerencsére a lehűlés rövid életű lesz, hétvégén akár kánikula is lehet, 30 fok körüli meleggel, amit a jövőhét elején egy markáns hidegfront zárhat le, kis valószínűséggel a hegyekben télies fordulattal! Hamarosan részletes elemzés oldalunkon!

Borító: Sütő Máté

Készítette: Sütő Máté

Modellek:

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=slovakia&chart=gustkph,accprecip,2mtemp,2mtemp&run=06&step=036&plottype=10&lat=46.036&lon=22.514&skewtstep=0

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!