Jövő héten markáns hidegfront: akár 25 fok lehűlés

Összefoglalva: Holnap reggel egy hidegfront érkezik hazánk fölé, azonban az utána lévő napokban egyre melegebb idő várható. Hét végére akár a 30 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála. Azonban a nagy májusi “kánikulának” egy erős hidegfront vethet véget jövő hétfőn. Még várhatóan a front érkeztével a nyugati, északnyugati országrészben akár 3,4 fokig is lehűlhet a levegő, addig a front előtti keleti, déli részeken 30 fok körül lehet a hőmérséklet.

Részletesebben: Jelenleg igen bizonytalan a helyzet a kissé távoli időpont miatt. Azonban a modellek egyetértésben vannak: hogy a meleg tetőzésének egy markáns hidegfront vethet véget.

forrás:omsz

De melyik nap tetőzhet a meleg és hány fok várható? Nos, a meleg tetőzése Dunántúlon vasárnap, még keleten, délen hétfőn várható. Főként a keleti illetve déli országrészben hétfőn nagy eséllyel hőség nap is összejöhet (30 fok feletti maximum). A Dunántúlon vasárnap ennél néhány fokkal hidegebb várható kb 25-28 fok között várható a legmelegebb órákban.

Forrás:OMSZ, vasárnapi várható maximum hőmérséklet- ECMWF alapján

A markáns hidegfrontról: Mint korábban említettem meglehetősen bizonytalan az érkezését óráról órára előrejelezni, azonban egyre jobban látszik hogy hétfői napon érkezhet meg északnyugat felől. A front következtében többfelé várható csapadék: hevesebb zivatarok is lehetnek ( az időpont közeledtével részletesebb prognózist készítünk erről). A front után országszerte lehűlhet a levegő, kedd reggelre országosan 3-10 fok közötti hőmérséklet várható.

Forrás:Omsz, kedd hajnali várható hőmérséklet

Borítókép:OMSZ