Rekkenő hőség, forróság, 39-40 fok Dél-,Délkelet-Európában!

Forróság a mediterráneumban!

Igencsak változatos az európai helyzetkép. Míg északon sarkvidéki hideg légtömeg kavarog és próbál dél felé törni, addig Dél-, Délkelet-Európában forró, sivatagi eredetű levegő halmozódott fel. Ezt a nagy meleget egy magassági gerinc konzerválja a térségben, ezért csak helyi záporokról, zivatarokról érkezik legfeljebb jelentés, melyek jelentős területet nem érintenek. A nagy erővel tomboló déli szelek pedig sivatagi port/homokot szállítanak észak felé, így nem véletlen, hogy országunkban is észleltek sáros esőt, ami bevonatot képezett a tereptárgyakon, járműveken.

Fotó: Kálmán András- MetKép-> A ti csoportotok

Délnyugat felől az olasz csizma délkeleti, déli részeit, Szicíliát, továbbá Görög- és Törökországot több hullámban éri el Afrika felől a szubtrópusi eredetű légtömeg.

https://www.wetterzentrale.de/de/default.php adatai alapján

A következő napokban ezeken a tájakon továbbra is szélsőséges kánikulára, forróságra kell készülni, helyenként rekordokat döntő, 40 fok körüli hőmérsékleti értékekkel.

Valószínűleg a mi időjárásunkra ez a forró légtömeg nem gyakorol majd ilyen mértékű hatást, csupán egy mérsékelt hulláma érinti a medencét dél felől. Folytatódik hazánkban a fülledt meleg, olykor hűvösebb, frissebb intermezzókkal jellemezhető légköri helyzet. Országos nagy mennyiségű esőre nem, de szórványos záporokra, zivatarokra lesz esély kezdetben, majd újból szárazabb idő következik a hétvégétől.

További részletek: itt és itt

Fotó: Farkas Ágnes- Metkép-> A ti csoportotok



Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő