Több mint 15 fokos hőmérsékleti kontraszt uralalkodik jelenleg hazánkban🌡

Az előrejelzéseknek, és a várakozásoknak megfelelően több mint 15 fokos hőmérsékleti kontraszt alakult ki ÉNY-ról DK- felé haladva míg a jelenlegi állapotok szerint Sopron térségében ahol erősen felhős , borult az égbolt csak 9 – 10°C-ot mutatnak a hőmérők addig a viharsarok csücskében ahol a vidámabb, naposabb jelleget öltött időjárásunk nem egyhelyen a 25 – 26 °C-ot éri el a maximum érték ! Ennek a kettősségnek az okozója pedig egy hullámzó,  tulajdonképpen stacionárius frontálzóna mely meghatározza az időjárási helyzetet sokfelé okoz csapadékot, sőt az Alpok déli előterében nem egy helyen 40-70 mm közötti lehulló mennyiséget is mértek. A Kárpát-medence időjárását a késő esti óráktól frontrendszer megérkező hidegfrontja, majd szombaton már egy gyenge melegfronti szakasza határozza meg.

A frontálzóna hidegfronti szakasza az esti órákban vonul át hazánk felett, ennek eredményeként, nagyterületen feltámad az ÉNY-i légmozgás néhol erős széllökések is lehetnek, csapadék még legfeljebb még a dunántúl NY-i, DNY-i részén valamint az É-i khg. tágabb környezetében alakulhat ki majd fokozatosan itt is egyre kisebb lesz a csapadék területi aránya! A minimumokat pedig jellemzően 5 és 12 fok között mérhetjük.

Szombaton már kiegyenlítődnek, a hőmérsékleti kontrasztok az elmúlt napokhoz képest a D-i, DK-i országrészben csökken a hőmérséklet míg az ÉNY-i, NY-i tájakon inkább emelkedik majd, számottevő csapadék nem ígérkezik naposabb arcát mutatja majd az időjárás, azonban zavartalan napsütésre ne számítsunk ugyanis a déli országrészben több, míg az ország északi részén kevesebb fátyolfelhő szűri a napsütést a hőmérsékleti csúcsértékek pedig döntően 18 és 22 fok között alakulnak!

Írta: Bakota Zsolt

Fotó: Tálos Lilla