Érkezik-e érdemi csapadék a következő napokban, avagy folytatódik az aszály?!🤔

Egy magasnyomású rendszer kezd az időjárás főalakítója lenni lassan egész Európa felett. Az északi és a délkeleti peremen is ciklon örvénylik, így a skandináv országokban, illetve a kontinens délkeleti részén mozgalmasabb, eseménydúsabb a légköri szituáció. Ezeken a területeken továbbra is erősen felhős vagy borult az égbolt és továbbra is a csapadék uralja az időjárást, míg ahol az anticiklon uralkodik ott már a napsütés a jellemző, csak kevés gomolyfelhő uralkodik. Hazánk és a Kárpát-medence időjárását a napok óta itt ólálkodó hullámzó frontrendszer alakítja, de vasárnap estére itt is emelkedik majd a légnyomás!

Az esti, éjszakai időszakban DNY-felől egy melegfront felhőzete és ahhoz kapcsolódó csapadékrendszere húzódik térségünk fölé, és ennek betudhatóan többfelé kell esőre, záporra számítani sőt néhol akár még az ég is megdörrenhet azonban a felhőborítottságnak köszönhetően enyhe lesz a hajnal a minimumértekek holnap reggel többnyire 9 és 13 fok között alakulnak majd!

Vasárnap a nap első felében még döntően erősen felhős, borult égboltra tekinthetünk fel és a déli órákig bezárólag még többfelé fordul elő csapadék, a csapadék súlypontja hozzávetőlegesen a Szombathely-Jászberény – Debrecen virtuális vonal lesz ettől a vonaltól délre megvan az esély néhány mm-nyi csapadék kialakulására, majd a kora délutáni időszaktól észak, északnyugat felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, határozott csökkenése és egyre nagyobb területen bukkan elő majd a nap legtovább K-n , DK-n marad felhős az ég itt a késő délutáni órákig akár zártabb maradhat a felhőtakaró és még némi csapadék is tarkíthatja az időjárást a légmozgás mérsékelt lesz,de egy-egy záporgóc mentén átmeneti jellegel megerősödhet az északi, északnyugati légmozgás. Ami pedig a hőmérsékleti csúcsokat illeti K-n, DK-n mindössze csak 14 és 18 fok között ahol azonban már kisüt a nap ott 19 és 23 fok közé melegszik fel a levegő.

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Demény Emese