Míg napjainkban az aszály,és szárazság az időjárás főalakítója addig pontosan egy évvel ezelőtt a mindennapos záporok, zivatarok kialakulásától volt hangos a sajtó melyek akkor már néhol belvízveszélyt is okoztak! 💧

Pro és kontra⏩ avagy miben tér el az idei év májusa a 2019 – es évi májusi időjárási helyzettől?!

Az idei május sajnos nem a híres mondásról “a május eső aranyat ér” címszóról szól ugyanis a szárazság, az aszály egyre súlyosbodó helyzetéről, körvonalazódásáról szól addig pontosan egy évvel ezelőtt a május igencsak csapadékos volt.

A 2019-es év májusa csapadékos, hűvös idővel telt mint az utolsó tavaszi hónapunk, hosszan tartó napsütéssel és meleggel nem sokszor találkoztunk. A hónap elején a hegyekben még havazott is és ennek okozója az volt hogy Brit-szigetek fölött egy nagy kiterjedésű anticiklon fejlődött ki, melynek keleti oldalán észak felől hideg sarkvidéki eredetű légtömegek indultak meg a kontinens belseje felé. A hideg levegő a Földközi-tenger középső medencéjét elérve, keveredve az ottani enyhe, páradús levegővel mediterrán ciklont generált, mely a hónap elejétől több napig az időjárás meghatározója volt, a hónap elején inkább a hűvösebb esős időjárás uralkodott. Míg a hónap második felében már erősödött a nappali felmelegedés mértéke ám a légtömeg egyre nedvesebbé, labilisabbá vált így a 15.étől a hónap végéig terjedő időszak is igen csapadékosan telt napi rendszerességgel alakultak ki az országban záporok, zivatarok sőt máj.19. én dél felől egy fejlett zivatarrendszer érte el az országot és okozott sokfelé rövid idő alatt igencsak nagy mennyiségű csapadékot, 28.án és 29.én igen aktív volt a légkör és sokfelé szupercellás zivatarok tarkították az időjárást ezeket felhőszakadás, jégeső kísérte, a lassan mozgó zivatarcelláknak az eredményeként a Borsod megyei Dédestapolcsányt villámárvíz öntötte el, az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint 141,2 mm- es csapadékösszeg hullott le, de az Alföld nagy részén is a mindennapos csapadék eredményeként a mezőgazdasági földek nem tudták könnyen elnyelni a lehulló eső mennyiséget!

És a 2020-as év májusa, avagy mondhatnánk, azt is hogy az idei év a csapadékhiányról szól ugyanis, az ország nagy részén alig alakult ki érdemi jelentős mennyiségű lehulló csapadékösszeg, így egyre nagyobb károk keletkeznek a mezőgazdaságban, a veteményesekben ahol nem tudják az öntözési munkálatokat elvégezni és a hosszabb távú előrejelzések sajnos azt vetítik most előre hogy a következö 6-7 nap során ismét nem alakul ki tartós több napon keresztül kialakuló csendes esőzés így folytatódhat, sőt akár azt is mondhatom hogy rosszabbodhat a jelenlegi aszály helyzet.

Mára virradóan a napok óta felettünk ólálkodó hullámozó frontrendszer, melegfronti szakasza érkezett meg és okozott az országban végre csapadékos időjárást. Ám mint ahogyan a csapadék térkép jól mutatja, nem mindenütt esett érdemi 5-10 mm-t meghaladó csapadékösszeg, hozzávetőlegesen a Szentgotthárd- Berettyóújfalu vonal széles sávban alakult ki nagyobb csapadék ettől a virtuális csapadék vonaltól, D-re, É-ra csupán 0-2mm közötti csapadék hullott így ott továbbra is elkél az öntözés a szomjazó földterületeknek.

Írta: Bakota Zsolt