Gyorsan tovább robogó hidegfront, viharos szél↘️de vajon enyhült az aszály?

Az éjszakai órákat meghatározó hidegfront összefüggő csapadékzónája K-felé távolodik, jelenleg már csak a keleti határ mentén esik az eső és naposabb arcát mutatja az időjárás, azonban a napos idő folytán a délutáni órákban az ország nagyobb részén gomolyfelhők képződnek és ezekből inkább az ország északi részén és a Tisza széles sávjában egy úgynevezett összeáramlási zóna mentén, egy konvergencia vonal mentén, ahol bizony a légmozgás összefújja, összerendezi egyvonalba a nedvességet, a vonal mentén pedig hevesebb feláramlás jön létre amely a felhőképződést elősegíti és így alakulnak ki a délután folyamán további záporok, zivatarok. Az ÉNY-i légmozgás ezekben a percekben is az ország nagyobb részén erős lökéseket produkál helyenként azonban viharos 60-70 km/h-t meghaladó széllökések is előfordulhatnak, az esti órákra fokozatosan veszít az erejéből mindenütt a légmozgás.

Az esti órákban a gomolyfelhők is egyre többfelé megszűnnek, ellaposodnak azonban az éjszaka folyamán északnyugat felől ismételten vastagabb felhőzet érkezik amiből elsősorban a Kisalföldön és az Alpokalján készülhetünk majdan eső, zápor kis eséllyel egy-egy zivatar kialakulására. A felhőborítottság révén enyhe hajnal elé tekintünk általában 5 és 12 fok közé hűl a levegő az É- magyarországi régióban lesz a leghűvösebb.

Holnap a napfelkelti időszakot követően hosszabb-rövidebb időre országszerte kisüt majd a nap, azonban a nap folyamán többször megnövekszik a felhőzet és igazából szinte az ország bármely pontján tarkíthatja az időjárást többször és több alkalommal kialakuló zápor vagy zivatar. Az északnyugati légmozgás továbbra is vendégünk marad és a holnapi napon is nagyterületen élénk marad, néhol megerősödhet továbbá intenzívebb záporos, zivataros csapadék környezetében ámeneti jelleggel viharossá is fokozódhat, zivatarokat néhol 60-80 km/h-s kifutószél is kísérhet, valamint apróbb szemű jég sem kizárt. És meglehetősen hűvös idővel indít az új hét a maximumokat csupán 16 és 22 fok között mérhetjük.

Tekintsünk ki és nézzük agrometeorológiai szempontból a dolgokat , és bizony továbbra is azt lehet még mindig megerősíteni hogy a mezőgazdasági földeknek nagy szükségük van a csapadékra, az égi áldásra és a legfrissebb agrometeorológiai elemzések szerint jelenleg a sokéves vett átlagtól való eltérés 20 és 50 mm közé tehető jelenleg ezek az értékek tükrözik a csapadékhiány súlyát. Azonban az éjszaka folyamán átvonult frontális felhőzetnek és csapadéksáv eredményeként a ma reggeli órákig a legtöbb csapadék az ország ÉK-i harmadán hullott le, ezeken a tájakon többnyire 10-14 mm közötti csapadékösszeg volt mérhető reggelig bezárólag. Valamint még az ország NY-i része kapott még 5 mm-t meghaladó csapadékösszeget, viszont a Győr- Szeged tengelyvonal mentén mindösszesen néhány tized milliméter esetleg 1-2 mm hullott le a ma reggeli órákig bezárólag.

A folytatásban bízhatunk továbbra is csapadékban, hűvös de nedves légtömeg határozza meg időjárásunkat egy magassági hidegcseppnek köszönhetően, várhatóan a jövőhét folyamán sokfelé záporos, zivataros csapadékkal és zivatarfelhők környezetében akár lokálisan nagyobb mennyiség is lehullhat.

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Papdi Balázs