Hidegörvény érkezik-> nem mezociklonális tubák esetleg tornádók esélye

Hidegörvény hoz csapadékot, változékony időt!

A Kárpát-medence felett hidegfront vonult át, mely mögött északias áramlással az ilyenkor szokásos május végi átlagnál kissé hűvösebb, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok sodródnak felénk.
Hatalmas kiterjedésű és több középpontú magas nyomású zóna épül fel az Egyesült Államok keleti partvidékétől egészen a Kara-tenger térségéig.
A magasban, 500 hPa-os nyomási szinteken azonban az anticiklonok peremén magassági hidegcseppek/hidegörvények fűződnek le, melyek alapvetően meghatározhatják adott terület légköri helyzetét.

http://www.wxcharts.com

Nálunk is a hét elején egy ilyen légörvény szól bele az időjárás alakulásába, nedvesebb léghullámokat szállítva magával és jelentősen labilizálva a légköri egyensúlyi állapotot.
A magasban lényeges hidegadvekció nem történik az 1500 méteres (850 hPa-os) nyomási szinteken, bár a felettünk lévő hőmérséklete alacsonyabb, mint a sokéves átlag.

http://www.wxcharts.com

A hőmérséklet anomália előrejelzés (1500 m) is mutatja, hogy hűvösebb napok várnak ránk, mint ahogyan azt elvárhatnánk május vége felé:

Az előttünk álló héten csapadékosabb, kissé hűvös, szeles idő várható, legfeljebb a napsütéses órák hozhatnak némi meleget, fülledtebb érzetet.
Drasztikus változás ebben a cirkulációs helyzetben a hónap végéig nem mutatkozik, sőt újabb ilyen magassági ciklonok fűződhetnek le észak felől egymás után, érintve országunkat is.


Részletes előrejelzés:
Éjszaka
átmenetileg csökken, majd annak második felében, a hajnali órákban megnövekszik észak felől a felhőzet, elsősorban az északkeleti területeken. Másutt még kevés felhőre, derültebb égboltra számíthatunk, lecsengenek a kezdeti záporok, zivatarok. A légmozgás elsősorban a Győr-Szeged vonal széles sávjában marad élénk. Hajnalra 5-12 fok közé süllyednek a minimumok.


Hétfőn napközben északkelet kivételével kisüthet a nap hosszabb-rövidebb időre, ám inkább a gomolyfelhőké lesz a főszerep.  Egyre többfelé kell számítani hevesebb záporokra, sőt zivatargócok is kialakulhatnak, amiket néhol kisebb szemű jég is kísérhet az intenzív csapadékhullás mellett.
Itt-ott keleten nem mezociklonális tuba esetleg tornádó lehetősége is adott lesz a kedvezőbb légköri konvektív eseményeket támogató feltételeknek köszönhetően.
Különösen a Dunántúlon és a középső megyékben kísérhetik élénk időnként erős lökések az északnyugati szelet. Északkelet-Magyarországon mérsékeltebb északias irányú áramlás várható.
A hőmérséklet csúcsértéke 20 fok közelében alakul.

Ez is érdekelhet!  Holnap heves zivatar is lehet!

Kedden a hétfőihez hasonló viszonyokra célszerű készülni, vagyis az erőteljes gomolyfelhő-képződésből záporok, zivatargócok pattannak ki.  Az ország középső tájain konvergencia, vagyis összeáramlási zóna mentén ismétlődő jelleggel képződhetnek és itt hullhat jelentősebb mennyiségű eső, a hevesebb gócok mentén. Továbbra is észlelhetünk kiemelten az összeáramlási vonal környezetében nem mezociklonális tubát esetleg kis eséllyel tornádót.


A hét közepén és annak második felében sem változik a helyzet, szinte minden nap lehetnek több-kevesebb helyen záporok, zivatarok. A hőmérsékletben nem tapasztalhatunk lényegi változást, vagyis 20 fok közelében alakulhat jellemzően a maximum, legfeljebb a csapadékos térben és időben lehet ennél hűvösebb, valamint az élénk, alkalmanként erős északias szél ronthat a hőérzeten. Éjszakai fagytól már sehol sem kell tartani.

Forrás: https://whatsthiscloud.com/cloud-features/tuba/


Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.
Borítókép: pixabay.com


Összefoglalót készítette: Pap Áron –meteorológus-