Kellemes tavaszi idő délutáni zivatarokkal!

Következő napokban a reggeli, délelőtti gomolyfelhő képződés után a déli óráktól fokozatosan alakulhat ki zápor, zivatar! Na de nézzük napokra bontva: Reggeli 10 fok után délutánra 18-22 fok köré emelkedik a hőmérséklet csúcsértéke ezekben a napokban!

Hétfőn: A délelőtti gyors gomolyfelhősödés után holnap országszerte bárhol előfordulhat zápor, zivatar. Nedvességből nem lesz hiány. Nagyjából 300-800J/kg Cape ( energia, minél több annál erősebb zivatar alakulhat ki) gyűlhet össze, melynek következményeként főként egy konvergencia vonalon (összeáramlási vonal), amely fokozatosan halad majd dél felé alakulhat ki gyenge illetve közepes erősségű zivatar. Ezeket felhőszakadás (rövid idő alatt 20-25mm csapadék), szél ( 40-70km/h-s kifutószél) illetve apróbb szemű jégeső kísérhet! Fontos megjegyezni hogy lehet olyan térség ahova a holnapi nap folyamán több zivatar is “betalálhat”, ezeken a területeken 20-25mm-nél több csapadék is lehetséges! Az esti órákat elérve várhatóan a zivatarok gyengülnek, szétesnek. Főleg az Alföldön esély van tubára, esetleg tornádóra!

Kedden: Ezen a napon több Cape jöhet össze, viszont délutántól Északkelet felől átmeneti kiszáradás várható, így északkelet kivételével bárhol kialakulhat zápor, zivatar. Mivel az előbb említettem hogy több Cape várható, ezért hevesebb zivatarok várhatóak a keddinél, azonban kevesebb területi lefedettséggel. Mivel szárazabb lesz a levegő, ezáltal nagyobb esélye van a nagyobb méretű jégnek illetve a viharosabb kifutószélnek! Ezen a napon legnagyobb eséllyel a középső országrészben illetve délen várható zivatar, de máshol is van esély a kialakulására!

Szerdán: Ezen a napon már kevesebb Cape illetve kevesebb nedvesség is lehet hazánkban ( nedvesség csak keleten lehet elég záporok zivatarokhoz), melynek következménye hogy kevesebb helyen várható zápor, esetleg zivatar.

Ezekben a napokban lesz olyan hely ahol akár egy havi csapadék is lehullhat, azonban olyan hely is lesz ahol kevés csapadék várható.

Borítókép illusztráció!