Hűvös, esős, szeles idővel indul a 2020-as nyár

Hűvösen, esősen kezd idén a nyár

A Kárpát-medence időjárását jelenleg magassági teknő határozza meg. A teknőt kitöltő hideg légörvények labilizálják a légkör egyensúlyi állapotát, ezért napi szinten képződnek ismétlődő jelleggel záporok, zivatargócok.
Nyugat-Európa felett nagy kiterjedésű anticiklon terül el, ennek pereme érint is minket most, ezért nyugaton átmenetileg szárazabb, stabilabb a rétegződés.
A hét második felében semmi lényeges átalakulás nem várható az európai nagy térségi áramlási minták tekintetében. A Fekete-tenger felett egy sekély ciklon képződik, mely a nyugat-európai magas nyomású zónával generált közös áramlási mezőben tartós északi, északkeleti légpályát biztosít.
A magasban továbbra is hűvös, váltakozó nedvességtartalmú léghullámok sodródnak felénk, ezért az évszakos átlagnál gyengébb felmelegedésre van kilátás és több-kevesebb eső is érkezik, záporok, zivatarok formájában.

Az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékek is tükrözik, hogy lényeges légtömegcsere nem történik felettünk a következő 1 hét során:
Az időszak végén egy észak-atlanti ciklon kimélyülésével és Nyugat-, Északnyugat-Európa felé való helyeződésével indulhat el az első lépés a változás irányába június 5.-e körül, mikortól délnyugatira fordulhat az addigi északias irányú légáram.
Ekkortól esély van arra, hogy jelentősebb melegadvekció történjen.

http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Éjjel
fokozatosan csökken felettünk a felhőzet, ellaposodnak, szétesnek a nappali gomolyfelhők, ezért lecsengenek a délutáni, illetve az este képződött zápor, zivatargócok. Az északias szél is veszít erejéből. Hajnalra 4-12 fok közé süllyednek a minimumok.

Csütörtök napközben északnyugat felől hidegfront éri el országunkat, ezért újra erős felhőzetnövekedésre van kilátás. A Dunántúl nyugati felén kisebb eső, zápor, míg az ország nagyobb részén szórványos jellegű zápor, zivatar kialakulása a legvalószínűbb. Egy-egy zivatart kisebb szemű jégverés is kísérhet. Az északi,  északnyugati szél a Dunától nyugatra sokfelé megerősödik, másutt jellemzően élénk légmozgás ígérkezik, zivatarokban átmeneti viharos lökésekkel.
A legmelegebb órákban 18-23 fok között szóródnak a maximumok.


Pénteken már újabb magassági hidegörvény kerül a közelünkbe észak felől. Hatására labilizálódik a légkör és újból nagyobb eséllyel pattannak ki konvektív csapadékot adó cellák. A Duna-Tisza közén konvergencia, azaz összeáramlási zóna mentén hullhat jelentősebb csapadék az egymást követő, akár hevesebb záporokból, zivatarokból.
Az északi szél élénk marad, zivatarfelhők környezetében hirtelen erős, néhol viharos szélrohamok is előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke nem változik lényegesen, 17-22 fok közé emelkedik.

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő
Fotó: Sütő Máté- Sütő’s Photography

A hétvége két napja közül szombaton lehet valamivel kedvezőbb a helyzet, ekkor több-kevesebb napsütésre van kilátás, de a gomolyfelhő-képződésből elszórtan, leginkább középen és keleten lehet záporeső, egy-egy zivatar. A legmelegebb órákban a hőmérő higanyszála változatlanul 17-22 fok között áll meg országos átlagban tekintve.
Az északi szél még mindig gyakran megélénkül, néhol erős lökésekkel is járhat a konvektív gócok mentén.

Vasárnapra egy tőlünk északkeletre kimélyülő ciklon és a hozzá kapcsolódó frontrendszer felhőzete borítja be várhatóan az eget felettünk, ismét felerősödő északnyugati, északi szél támad és észak felől sok helyen eredhet el az eső, záporeső.  
Kellemetlen, hűvös nap várható, a májusi átlagnál több fokkal alacsonyabb nappali felmelegedést tapasztalhatunk, zömében 14-20 fok közötti értékekkel.


A jövő hét elején a június, avagy a meteorológiai nyár is ilyen kellemetlen, hűvös, több-kevesebb esővel, záporral, később ismét zivatarok megjelenésével párosulva vonulhat fel.
A 2020-as nyár, tehát egyelőre csak a naptár szerint érkezik meg, határozottabb felmelegedés majd csak június 5.-e körül történhet, ahogyan az elején is szó esett róla.

Fotó: Sütő Máté


Folyamatosan frissülő előrejelzéseinket itt és itt találhatják.


Összefoglalót készítette: Pap Áron -meteorológus-