Továbbra is marad az átlag alatti hőmérséklet záporokkal, zivatarokkal⛈🌦🌡

Európai helyzetkép:

Egy kialakult magasnyomású képződmény, anticiklon keleti peremén erős az északi áramlás, ami jóval hűvösebb légtömegekkel zúdította el Közép-Európát. Emiatt errefelé az átlagosnál pár fokkal hűvösebb a levegő, és egy napok óta itt vendégeskedő magassági hidegörvény több helyütt okoz zivatarok kipattanását. Csütörtök estig bezárólag a Kárpát-medence időjárásában sem lesz lényegi változás, ám különösen a nyugati térségbe átmenetileg stabilabb léghullám érkezik, így ott átmeneti jelleggel csökkennek a zivatarok kialakulásának esélyei.

Csütörtök estig bezárólag hazánkban:

A késő délelőtti órákig több-kevesebb napsütéses órában részünk lesz az egész ország területén, majd tehát beindul az intenzív gomolyfelhő képződés és létrejönnek a záporok, zivatarok. Ami mindenképpen megemlítést érdemel hogy az ilyen jellegű csapadéknál, nagyon nagy a területi szórás a csapadék mennyiséget illetően, ugyanis a zivatarok magjában hirtelen, lokálisan nagy mennyiségű csapadék is lezúdultat, ugyanakkor a környező területeken 1-2 km-es távolságon belül is igaz lehet ez és akár teljesen szárazon maradhat azon terület. De ahol a zivatartól magja keresztül vágja a pusztát ott bizony jelentősebb mennyiségű csapadék is kialakulhat. Egy-egy hevesebb zivatart, viharos kifutószél (60-80 km/h-t) meghaladó széllökés, illetve kisebb méretű jég 1-2cm-t meghaladó, átmérőjű jégszemek.

De a nyugat Dunántúlon a délutáni órákban átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet, zártabbá válhat a felhőtakaró és nagyobb területen alakulhat ki akár csendes áztató eső.
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 17 és 22 fok között alakul.

Néhány szóban a következő napokról:

Péntektől is napokon keresztül marad a változékony jelleget ölt az időjárás és zápor ,zivatar tarkítja ezen időszakot is de hosszabb-rövidebb naposabb időszakok és területek egyaránt lehetnek. Élénk lesz nagyterületen az ÉNY-i légmozgás.
A mostani előrejelzések szerint vasárnap egy légörvény és annak összefüggő felhőzete húzódik a térségünk fölé, és sokfelé alakul ki eső az országban.
A meteorológiai nyár első napja sem hozza meg számunkra a várva várt nyárias hőmérsékleti maximumértékeket.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Szilágyi Eszter