Hőmérsékleti hullámmozgás újratöltve!!🌡🌡

Összegezve:

Az éjjeli órákban egy csapadéktömb érte el a Dunántúli térséget, mely gyorsan tovarobog D-felé és elhagyja az országot. De az időjárás változatos jellege avagy mondhatni már napi menetrendszerűsége az elkövetkezendő napok során is meghatározó lesz.

Részletesen:


A mai napon a déli órákig bezárólag, hosszabb-rövidebb napsütéses időszakok, területek az ország egész pontján várható majd megindul az intenzív gomolyfelhő képződés melyből ismét szépszámban alakulnak ki és záporok, zivatarok sőt hevesebb zivatarok is kialakulhatnak. Hazánk K-i részén lesznek ma a kevésbé heves időjárási események, viszont a Dunántúlon hevesebb zivatarok kialakulására kell a mai napon felkészülni.

Fotó: Kállai Tivadar

Hevesebb zivatarokat:

  • Felhőszakadás méretű csapadék azaz lokálisan hirtelen lezúduló nagy mennyiség kisérhet!

(De fontos megjegyezni hogy ahol éppen kialakul a hevesebb zivatar ott a zivatar középpontjában, magjában lesz jellemző ez a csapadék mennyiség tőle 1-2 km-es távolságban lehetnek olyan területek ahol a lehulló csapadék mennyisége a néhány tized mm-t éri majd csak el)!!!!

  • Nagyobb méretű jég 2-3 cm átmérőjű jégdarabok is kialakulhatnak
  • Illetve viharos kifutó szél helyenként akár 80-100 km/h-t meghaladó széllökésekkel!

De zivatartól eltérően lehet élénk vagy erős a légmozgás!
A hőmérséklet pedig tághatárok között alakul míg a keleti régiókban csupán 17 és 22 fok között addig NY-on 22 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Néhány szóban a folytatásról:

Holnaptól az áramlás iránya átmenetileg délire, délnyugatira vált és a K-i régiókban is emelkedik a hőmérséklet. Megerősödik a DNY-i légmozgás és ezzel melegebb légtömegek érnek el bennünket, oly annyira hogy már 28 fok sem kizárt a legmelegebb percekben, és kevesebb helyen számítunk csapadékra.

Pénteken egy újabb hidegfront teszi nálunk tiszteletét, hatására megvastagszik a felhőzet és újra heves záporok zivatarok alakulnak ki, szombatra átmeneti jelleggel ismét ÉNY-felől néhány fokkal hűvösebb levegő érkezik térségünkbe de ekkor csökken a csapadékhajlam, viszont feltámad az légmozgás többfelé megerősödik az ÉNY-i szél.

Vasárnap már ismét a D-i áramlás dominál majd és emelkedő tendenciát mutatnak a hőmérsékleti értékek, de száraz periódusban akkor sem lesz részünk továbbra is záporok, zivatarok teszik színessé mindennapjainkat.

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Károlyi Piroska