Felhőszakadások, jégesők jöhetnek!

Előrejelzés 2020.06.09. 12:00-tól, 2020.06.10 08:00-ig


Részletes szövegleírás:
Mai napon a tegnapihoz képest nagyobb helyre, elégséges mennyiségű energia halmozódik fel záporok, zivatarok kialakulásához. Erre a délután folyamán legkisebb esély a Nagykanizsa-Szombathely vonaltól nyugatra eső területeken lesz, valamint leginkább csak besodródó zivatarokra a Viharsarok területén lehet számítani. Ezeken a részeken sem zárható ki apró szemű jég kialakulása, valamint rövid idő alatt akár 5millit meghaladó csapadék, jellegét tekintve viszont csak szórványosan.
Az igazi helyzetekre az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység és Észak- Alföld területein, a Duna-Tisza közén, Vértes, Pilis, Gerecse, és Budai- hegység területein lehet számítani.
Kiskunhalas-Kiskőrös- Komárom vonalakon és a Szolnok-Esztergom vonalakon is masszív, igaz nem a legerősebb összeáramlási vonalak úgynevezett konvergens vonalak kialakulása valószínűsíthető. Ezeken a helyeken a vasárnapi Duna menti zivatarláncokhoz hasonló, de attól némileg gyengébb zivatarlánc kialakulása lehetséges.

Az észak- alföldi régiókban mindezek mellett megfelelő mennyiségű hasznosítható energia gyűlik össze, hogy zivatarfelhők kialakuljanak.
Ezentúl a Nyíregyháza- Tisza- tó- Vác vonalon középszinten kiszáradás várható a fagyhatáron (kb.3100méteres magasságon), míg felette újra jelentősen növekszik a nedvesség, ezért ezeken a részeken számolhatunk jégesővel, akár 2 centi feletti jégszemekkel is.
Az előbb említett konvergens (összeáramlási) vonalak mentén a főbb veszélyforrás a felhőszakadás, esetlegesen 25mm-t meghaladó nagy mennyiségű lehulló csapadék jelentheti, mely a hegyek, valamint dombok mentén villámárvizeket okozhat.
Fontos megjegyezni, hogy az előrejelzés készítésekor a modellek is nagy bizonytalansággal terheltek, ezt figyelmeztető jelleggel adtam ki.
Ha lehet kerüljük zivatarok közelsége esetén a fák alatt, épületek oldalában tartózkodást a hirtelen jelentkezhető erős, viharos erejű kifutószél, valamint esetleges légzuhatag kialakulása miatt.

Készítette: Erdős László, Paróczai Attila, Miklós Krisztián
Borítókép: Barakonyi Levente