Milyen időjárást tartogat a vasárnap délutáni és az esti időszak?!⛈⛈🌦🌡

Mire számítsunk vasárnap délután, és az estéhez közeledve?!

Bár napsütötte időjárással, indított a mai nap az elmúlt órák során egyre csak sokasodtak a gomolyfelhők az égbolton, melyek magasba törtek és már sorra pattanak ki az ország területén a nyárias zivatarok.

Délután sem lesz ez másként egyre nagyobb területen, várható hogy az összetornyosuló gomolyfelhőzetből akár intenzívebb záporok, zivatarok jöjjönek létre mennydörgéssel, villámlással kísérve.

Továbbá hevesebb zivatarokat kísérhet újfent:

  • Viharos erejű, károkozó kifutószél a legerősebb széllökések az óránkénti 80 km/h-t is meghaladhatják a zivatarok során
  • Nagyobb méretű jég 2-3 cm-t meghaladó jégdarabok is hullhatnak
  • Valamint felhőszakadás méretű csapadék, lokálisan akár 30-40 mm-nyi csapadék is kialakulhat kisebb területre korlátozódva.

A mai napon a legkisebb a csapadék kialakulási esélye, az ország DNY-i részén de ezeken a tájakon sem zárható ki hogy megnyíljanak az ég csatornái. És igen csak meleg lesz ma is amolyan trópusi fülledt meleg 28 és 33 fok közötti maximumokkal.

Fotó: Miklós Krisztián- Metkép Team



Az esti, éjszakai órákban a DNY-i országrész sem ússza meg szárazon, és országszerte besegít majd az időjárás az öntözésbe, nagy területen kell esőre, záporra, zivatarra készülni.
És ismét csak egy trópusi éjszaka elé nézünk jellemzően 17 és 22 fok közötti minimumértékekkel!

Hajnalt követően a reggeli időszakban is erősen felhős, borongós égboltra tekinthetünk további csapadékkal egy esernyőt nem árt tehát ha visz magával, aki korán útnak indul. Nem lesz ez másként, a nap folyamán sem továbbra is kialakul majd az ország területén eső, zápor, zivatar. A mai naphoz képest mint egy 5-6 fokot esik vissza a hőmérséklet általában 20 és 25 fok várható de a tartósan borult, csapadékos körzetekben ettől néhány fokkal hűvösebb is lehet.

Hosszabb távon pedig ameddig a “meteorológus szem ellát” folytatódik a változékony időjárás továbbra is tarkítják mindennapjainkat záporok, zivatarok tehát Medárd most úgy néz ki hű marad a mondásához miszerint ha Medárd napján esik akkor az 40 napig esni is fog. Marad a fülledt, labilis légtömeg 22 és 29 fok közötti maximumokkal!

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Szilágyi Eszter