Medárd nem tréfál: Özönvíz, felhőszakadás ezen a héten is!

Jelentős csapadék!

Az elmúlt napokról: Trópusi, nedves levegő van hazánk felett, melynek következtében jelentős mennyiségű csapadék esett az elmúlt napokban! Még pár hete még a súlyos aszályról írtunk, addig most már sok helyen átestünk a ló túloldalára a rengeteg csapadék miatt. Tegnapi napon Budapesten felhőszakadás volt, jéggel, utcákat öntött el a víz.

Szolnokon jelentős mennyiségű eső esett.

Szolnokra is özönvízzel érkezett a zivatar! Sajnos egy ember elhunyt a villámárvíz következtében! Az Országos Meteorológiai Szolgálat elmúlt 7 nap lehullott csapadéktérképén látszódik hogy az elmúlt napokban jelentős csapadék esett, nem egy helyen 100mm feletti összeg. A csapadék konvektív jellege miatt vannak olyan helyek is ahol csak néhány mm esett!

Forrás: met.hu

A következő napokban: is marad a fülledt, trópusi eredetű levegő hazánk fölött, mely miatt országszerte lehet eső, zápor, zivatar. Mivel a kihullható víz magas értékeket képvisel, így gyakori lesz a felhőszakadás. A csapadéktömbök lassú áthelyeződése miatt akár órákon át tartó felhőszakadás is lehet, mely újból eredményezhet sok helyen villámárvizet. Az ilyen helyzetben nehéz megjósolni hogy hol, merre, mikor mennyi csapadék várható ( mivel országszerte kedvező feltételek vannak a kialakulásukhoz). Viszont a következő 1 hétben országszerte bárhol várható eső, zápor, felhőszakadás. A modellek többsége a következő napokra 100mm körüli csapadékkal számol.

ECMWF modell alapján jelentős mennyiségű eső várható, forrás: WXCHARTS

Cikket írta: Ilu Tamás

Borítókép: WXCHARTS