Kettőség országunkban: Dunától keletre özönvíz, Dunántúlon szárazság, melegedés!

Lassú melegedés várható országszerte! Dunától keletre még több jelentős csapadék eshet, ettől nyugatra pedig száraz, szeles idő lesz a jellemző!

Az elmúlt időszakban országszerte esett jelentős csapadék, sok helyen okozott a felhőszakadás következtében a villámárvíz gondot. Az elmúlt 4-5 napon sok helyen ( főleg az ország középső részein, illetve délkeleten) 100mm-t meghaladó csapadékmennyiség esett ( ez a havi átlag másfélszerese). Sok helyen az eddigi aszály helyett már a sok eső okoz gondokat. Az alábbi térképen látszik a Júniusi csapadékösszeg:

Forrás: met.hu

Holnap, azaz Pénteken csupán az északkeleti, keleti határ mentén lehet zápor, zivatar, felhőszakadás. Másutt csapadék mentes időre kell számítani. Azonban hogy ne legyen rózsás az életünk erős, néhol viharos szélre kell számítani. A hőmérséklet csúcsértéke 20 és 25 fok közé emelkedhet.

Szombattól a Dunától keletre lévő területeken újbóli több-kevesebb zivatarra, záporra kell készülni, melyeket felhőszakadás kísérhet, ismét várható sajnos villámárvíz. A hőmérséklet a Vasárnapi naptól napról-napra melegedni fog. Jövőhét elejétől már 27-28 fokos maximumokra kell számítani, a hét második felétől megjelenhetnek a 30 fokot meghaladó maximumok is.

Forrás: met.hu

Tehát a következő 1 hétben, a holnapi napot leszámítva is marad a csapadékos idő keleten, több helyen újból 100mm körüli összeg eshet le. Mely az amerikai Gfs modell összesített várható csapadéktérképén is látszodik.

Forrás: WXCHARTS

Borítókép: WXCHARTS

Cikket írta: Ilu Tamás