Nyugodtabb napok jönnek?

A következő napokban kissé nyugodtabb idő várható az ország egy részén, de hol? Vége a záporos, zivataros időszaknak?

Napok óta tart a záporos, zivataros jellegű időjárás, ami a napi rutint is sok helyen felborította, több nagyvárosban, illetve kisebb településeken s komoly károk keletkeztek. Ennyi csapadék már a mezőgazdaságnak sem kedvez, a búzának ilyenkor már kifejezetten negatívan hat a minőségére az átlagosnál hűvösebb, csapadékos, nyirkos idő.
A talaj felső szintje sokfelé már teljesen telítetté vált, nem lehet rámenni a földekre, és ez az oka annak is, hogy 15-20mm csapadék is gondot tud okozni, hiszen nincs hová leszivárognia.

A lenti térképek a 2020.06.16-ai, 02:00 órás állapotot mutatják, ezekre a képek alatt külön nem térünk ki!

Telített a talaj az ország jelentős részén!
A térképről leolvasható, hogy a talaj 0-20cm közötti része (ahol a lágyszárú növények legtöbb gyökere található) szinte teljesen telített. Egy zápor esetén ide kell(ene) felszívódnia a nedvesség, nos, az már nem fog menni.
A kép forrása: met.hu
Még a mélyebb rétegek is jelentős nedvességgel rendelkeznek.
Az előző képen a 0-20cm-es talajnedvesség ábrázolódott, ezen a 0-50cm-es talajnedvességet láthatjuk. Az ország egy jelentős részén ez is teljesen telített, ami több nagyvárost, és vonzáskörzetét is érinti. Budapest, Kecskemét, Szolnok, Szeged térségében telített a talaj, a legkisebb csapadék is a felszínen marad, és csak nagyon nehezen szívódik fel.
A kép forrása: met.hu
A záporok, zivatarok jelentős mennyiségű csapadékot adtak az elmúlt napokban.
A fenti képeknek az indoka a nagy mennyiségű, kiterjedt csapadék, ami az ország döntő részén esett az elmúl két hét során, de a legnagyobb mennyiséget ezúttal az Esztergom-Szeged vonal tudhatja magáénak.
A kép forrása: met.hu
Az ország középső részén kiemelkedően sok eső esett, az ilyenkor megszokotthoz képest!
Ez a térkép az ilyenkor megszokotthoz képest mutatott eltéréseket mutatja, mm-ben, 10 napos intervallumra vetítve. Sok magyarázatot nem követel, hatalmas mennyiség az előzőleg említett sávban, míg csapadékszegénység a nyugati területeken.
A kép forrása: met.hu

Most, hogy összegeztük az elmúlt hetek eseményeit, lássuk, mi várható a továbbiakban!
Keleten továbbra is marad az eddigiekhez hasonló időjárás, sokfelé nagy mennyiségű csapadék, nagy területi szórásban, a záporok, és zivatarok egy-egy területet elkerülhetnek, míg egyes vidékeken akár többször is végigsöpörhetnek, így ott igen jelentős csapadék hullhat.

Várhatóan kissé nyugodtabb idő következik, legalább a nyugati tájakon!
A 2020.06.18-2020.06.23. között várható csapadékmennyiség térkép, a GFS előrejelző modell számításai alapján.
Forrás: WXCHARTS.COM

Látható, hogy a Dunától, de különösen a Tiszától keletre továbbra is nagy mennyiségű csapadék hullhat, míg a Dunántúlon jóval szárazabb idő várható. Azt érdemes megjegyezni, hogy ez nem azt jelenti, hogy a Dunántúlon a következő 5 napban egyáltalán nem várható semmilyen csapadék, csupán azt, hogy ott kisebb eséllyel, ritkábban, és kisebb területi lefedettséggel alakulhatnak ki záporok, esetleg zivatarok. Az ilyen, helyi jellegű záporokat nagyban segítheti az orografikus emelés, azaz a hegyek környezetében kedvezőtlenebb körülmények között is létrejöhet zápor, esetleg zivatar.

A kisebb, de jelentős keleti folyóinkon, a Körösökön, a Maroson, a Hernádon, és a Túron jelentős vízszintemelkedés várható, egyes helyeken elérheti esetleg a legalacsonyabb, I-es árvízvédelmi készültségi fokozatot is a medertelítettség, a következő héten.
A Tisza azonban kisebb mértékben fogja követni mellékfolyói medertelítettség-ingadozásait, inkább az alsóbb szakaszon várható jelentősebb vízszint emelkedés, azonban az árvízvédelmi készültségi fokot (legalábbis a következő 10 napban) várhatóan nem fogja elérni.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

Felvetődhet a kérdés, miért épp 120 óráig figyelünk előre? Nem azért, mert itt épp a legnagyobb csapadékmennyiség 100mm, és nem is a hétfő miatt, hanem mert ekkora időtávra még viszonylag pontosak a modellek ezekben az adatszegény(ebb) időszakokban is, távolabb nem érdemes tekinteni, az már valóban a “jóslás” témaköre, és azt meghagyjuk a jósoknak.

Összegzés:
Az eddigi, igen csapadékos időszakot egy viszonylag nyugodtabb követi a Dunántúlon, igazi kirándulóidő várható, ezt érdemes lesz kihasználni. A Balaton vízhőmérséklete ugyan csak a bátrabbaknak felel meg úszásra, de túrázni, kerékpározni, piknikezni épp megfelő idő lesz, az éjjeli15-17 fokos hőmérséklet, és a nappali 22-26 fok nagyon kellemes, és nagyobb fizikai igénybevétel esetén sem túl forró.

Érdemes lesz követni az előrejelzéseket, hiszen néhány nap csendesebb idő után ismét csapadékos időszakra készülhetünk, így aki teheti, még most kertészkedjen, kiránduljon.