Sokfelé zivatarok, felhőszakadás: jelentős csapadék hullhat vasárnap!

Sokfelé, zivatarok felhőszakadás: jelentős csapadék hullhat vasárnap!

Eleinte ma (szombat) az ország nyugati, északnyugati tájain, valamint főként északkeleten, keleten fordulhat elő eső, zápor, esetleg zivatar, ami főleg lokálisan jelentősebb csapadékot eredményezhet.
Vasárnap a reggeli órákig a Dunántúlon, délkeleten és északkeleten elszórtan várhatóak záporok, esetleg gyengébb zivatarok.
Egy kora délelőtt érkező intenzív csapadéktömb északkeleten és északon, valamint a főváros környékén nagy mennyiségű esőt hozhat záporos, zivataros formában, bár utóbbira kevesebb az esély, egy-egy villám előfordulhat benne.

A GFS modell által előrejelzett csapadékintenzitás vasárnap délelőtt 9órakor

Nagyjából déltől a Dunától keletre nagy területen lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyek között intenzívebb gócok is előfordulhatnak. A rendelkezésre álló viszonylag alacsony CAPE (hasznosítható energia) nem kedvez a heves viharok kialakulásának, ugyanakkor a magas kihullható víz jó táptalaj a felhőszakadásnak.
A legtöbb csapadék a Miskolc-Baja vonaltól délkeletre várható, ott nagy területen hullhat 10-20mm, de lokálisan akár 50mm-t meghaladó eső is.

vasárnap éjfélig várható csapadék (GFS)

Éjszaka tovább folytatódik a zápor is, néhol zivataros idő, majd hétfőn nagy területen alakulnak ki felhőszakadással, kis szemű jéggel kísért zivatarok és akár egy havi csapadék is összegyűlhet vasárnap reggeltől kezdődően lokálisan!
Bővebben itt: