Heves zivatarok tartanak északkelet felé: felhőszakadás, jégeső, szélvihar lehet!

Heves zivatarok tartanak északkelet felé: felhőszakadás, jégeső, szélvihar lehet!

Ma a tegnapinál kisebb számban várhatóak zivatarok, ugyanakkor hasonlóan hevesék lehetnek. Jelenleg délkeleten és délen van néhány zivatar, melyeket jégeső és felhőszakadás kísér. Ezeken a területeken, a Duna-Tisza közén és a Tiszántúlon továbbra is előfordulhatnak elszórtan záporok, zivatarok, bár a magasban zajló kiszáradás miatt kérdéses a kialakulásuk, ugyanakkor az esetleg kipattanó zivataroknak ez a kiszáradás kedvez a jegesedés szempontjából.
Északon, északkeleten a szlovák hegyek orografikus hatása kedvez a heves zivatarok kialakulásának, melyek a határ felé tartanak. Ezek ugyan nem biztos, hogy átlépik a határt, jó esély van rá, illetve friss keletkezésű zivatarok is valószínűek. A rengeteg energia, a magasban a jegesedési zóna kiszáradása és a konvergencia vonal (összeáramlás) kedvez a nagy jéggel és viharos széllel kísért zivataroknak. A hegyvidéki terep és a viszonylag lassú áthelyeződés villámárvíz veszélyét is magában rejti.
Ezeken a területeken (Mátra, Bükk, Zemplén térsége, Miskolc, Eger, Nyíregyháza környéke) elégséges a feltétel akár károkozó zivatarra is ma.

a műholdon is jól megfigyelhetőek
a radarkép jól mutatja, hogy meglehetősen intenzív csapadék kíséri őket

A holnapi nap is viharos lehet a térségben:

Térképek:

Www.sat24.com

Www.met.hu

Borító: Sütő Máté

Ez is érdekelhet!  Napközben is lehet már csapadék, majd ciklon érkezik