Visszatér a fülledt kánikula, 33-35 fok, viharos zivatarokkal fűszerezve!

Kánikula vs. napsütés és zivatarok

A Kárpát-medence időjárását egy mérsékelt hidegfront alakította az elmúlt 24 órában. A front mögött száraz, stabilabb légköri helyzet alakult ki. A ciklon, melyhez a hidegfront kapcsolódott, egyúttal beleolvad a szubkarktikus térségben örvénylőbe teknőbe és felettünk az előoldalán egy úgynevezett magassági gerinc hátoldali helyzete alakul ki. A kettő között délnyugati áramlással ismét afrikai eredetű légtömegek sodródnak hazánk területére.
Az alacsony nyomású rendszer egyébként  sarkvidéki eredetű levegőt szállít a Skandináv-félszigetre, ezért ott megszűnik a szélsőséges meleg, a kánikula.
Várhatóan ennek a több középpontú rendszernek egy másik hidegfrontja csütörtök, péntek környékén érkezhet, így a csütörtöki megszaporodó konvektív csapadék már ennek jele lehet, hiszen a Földközi-tenger felől nedvesség is pumpálódik a légkörbe.
Délnyugat-, Dél- és Kelet Európában is tartja magát az igazi nyári idő, annak minden kellékével.  Ezeken a tájakon magassági gerinc az uralkodó és sekély ciklonális mezők jelentkeznek talajon, amik kedveznek itt is a csapadékképződésnek időnként, ám jelentős esőről innen nem érkezik jelentés.

Az 1500 méteres magasságra számított hőmérsékleti előrejelzés ezt meg is erősíti, hogy miként alakul a légtömegek dinamikája a kontinens felett

Forrás: http://www.wxcharts.com

Részletes előrejelzés:

Ma, azaz kedden délután igazi nyári időre van kilátás, a hőmérséklet maximuma 25-30 fok között alakul, hűvösebb a délnyugat-magyarországi felhősebb tájakon lehet.
A sok vagy zavartalan napsütés mellett tehát kiemelten délnyugaton és északkeleten jelenik meg több gomolyfelhő, ám számottevő csapadék kizárt.
A légmozgás mérsékeltnek ígérkezik, estétől délire, délkeletire vált.

Éjjel még felfrissül a levegő, a derült, csillagfényes éjszakát nem zavarják érdemi légköri események. A minimumok 13-20 fok közé süllyednek.

Fotó: Turi Eszter: MetKép-> A ti csoportotok

Szerdán, csütörtökön az élénkülő déli, délkeleti légáramlás újra szubtrópusi léghullámokat szállít magával.
Szerdán a napsütés lesz főszerepben, ám a délutáni, esti óráktól foltokban a Nyugat-Dunántúlon megnő a hevesebb zivatarok kialakulási esélye.
A hőmérséklet 29-34 fok között tetőzik általában.
Csütörtökön egy közeledő hidegfront előterében szaporodnak meg a konvektív csapadékgócok.
Heves záporokra, viharos, helyenként jégesővel, felhőszakadással, szélrohamokkal járó zivatarcellákra is van kilátás. 
Fokozódik a fülledtség, a maximumok pedig 29-35 fok közé emelkednek.
A több csapadékkal érintett megyékben lehet frissebb a levegő, mivel adott térben és időben a zivatarok során 10-15 fokot is zuhanhatnak az értékek.

Pénteken kelet, délkelet felé mozdul a hidegfront ezért sokfelé képződnek záporok, helyenként keményebb zivatarok és a frontnak a hatására mérséklődik a meleg, szűnik a hőség.
A front következtében erős északnyugati szél támad.
A csúcsértékek tágabb határok között, északnyugaton már csak 23, délkeleten még 31 fok köré emelkednek.

Fotó: Makra Martin- MetKép-> A ti csoportotok

A hétvége kellemes, nyári időt ígér. Nagy forróságra nem, de 25-30 fok közötti, remek strand- és nyaralóidőre bőven számíthatunk. A hétvégén is kialakulhatnak itt-ott záporok, zivatarok.

A jövő hét elején hétfőn, kedden, kicsit melegszik a levegő, ekkor 29-33 fok köré, ám kedden hidegfront közelíthet meg minket, és hozhat újabb záporokat, zivatarokat. Erős északnyugati széllel a hét közepére átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet több fokkal.

Fotó: Hidvégi Tamás- MetKép-> A ti csoportotok


Folyamatosan frissülő előrejelzéseink: itt és itt érthetők el.


Borítóképért köszönet: Sütő MáténakSütő’s Photography

Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-