Középső tájainkon aszály!

Míg északkeleten, és délkeleten hatalmas mennyiségű csapadék hullott az elmúlt időszakban, addig az utóbbi 2 hétben a középső vidékeinken alig esett érdemi csapadék, jelentős aszály alakult ki!

Alig két hét alatt, a középső vidékeinken jelentős, illetve súlyos aszály alakult ki, míg keleten a belvízzel küzdenek. Ennek fő oka abban keresendő, hogy az említett időszakban minimális csapadék hullott le, illetve maga a talaj is rendkívül érzékeny a vízhiányra.
Míg például délkeleten vastag, fekete földek vannak, a Kiskunság területén homoktalajok a jellemzőek, sőt, homokbuckákat is találni. Ezek a talajok nagyon jól nyelik el a vizet, azonban igen rossz a vízgazdálkodásuk, pillanatok alatt el is veszítik a csapadék álltal adott nedvességet.

Napi léptékű aszályindex térkép
Forrás: met.hu

A napi léptékű aszálytérképen az is kirajzolódik, hogy hol voltak nagyobb intenzitású zivatarok az elmúlt időszakban. Így többek között Budapest déli kerületeiben, kecskemét térségében, vagy épp Tataháza környékén. Szerencsére a hazai talajviszonyok miatt nem azok a legfontosabb termőterületeink, ahol most aszály tombol, azonban a tavaszi fagy, majd a súlyos, hónapokig tartó tavaszi aszály, és a júniusi, júliusi esőzések együttesen rendkívül megviselték az agrárágazatot, ennek valószínűleg áremelés lesz a vége.
Bízzunk benne, hogy idén már nem ér minket több természeti csapás!