Milyen idő várható ma?

Előrejelzés 2020.07.17-re, péntekre. A magassági hidegcsepp első napja.

Reggeli órákban az eső az ország számos pontján alaposan lehűtötte a levegőt, 13-17 fok közötti értékek szóródnak. Eső jelenleg a délnyugati-nyugati, valamint az északkeleti országrészben van. Köztük gyenge hidat képezve az ezen képzeletben meghúzott tengely mentén gyengén szemerkélhet az eső.

Péntek reggel
Forrás:https://m.met.hu/radar#radar

Mai nap ez a magassági hidegcsepp többször labilizálja a levegőt. Kellő nedvesség, valamint a magasban több fokkal hidegebb levegő hatására a gomolyfelhőképződés beindul, gyenge záporok, akár zivatarok kialakulására is számítani lehet.

Pap Áron tegnapi részletes cikkében kifejtette, leginkább esélyes erre az ország nyugati és keleti szélei. Ezeken a területeken a délután folyamán a felszakadozó felhőzet és kevés napsütés hatására várható konvektív csapadék. Ezeket az ilyenkor megszokott összeáramlási, vagy másnéven konvergens vonalak is támogatják. Bár nagy labilitás nem halmozódik fel, de a magasban a szélnyírás segíti a multicellás, esetlegesen szupercellás események kialakulását is.

Péntek késő délután

Késő délutánra és estére a csapadék gócpontja a Dunától keletre, Békéscsaba-Eger képzeletben meghúzott vonalán várható. A hidegörvény keleti ágán nagy nedvességtartalmú csapadéksáv dél felől komoly esőt, beágyazott záporokat, akár mennydörgés villámlás kíséretében zivatarokat hozhat.

Forrás:http://www.met.hu

Ezzel a jelenlegi modellfutások szerint az átmeneti nyugalom után újra elkezdődik egy csapadékosabb, hűvösebb periódus.

Készítette: Erdős László

Borítókép: Molnár Juti- Metkép->A ti csoportotok!