Zivatarok robbantak ki, és fejlődnek rendszerbe!

Zivatarok törtek ki a reggeli, délelőtti órákban, melyek rendszerré kezdenek összeállni, zivatarlánc alakult ki a Duna vonalánál!

Már reggel is forrongott a légkör, és északnyugaton, illetve délkeleten is záporok, zivatarok alakultak ki, melyek kelet, délkeleti irányban haladnak.
A délkeleti cellák gyengültek, azonban a Győr térségéből megindult tömb a Duna vonalától nyugatra jelentősen erősödött, és a déli ágán már a Duna-Tisza-köze térségében található!

Zivatarlánc alakul ki a Dunától nyugatra!
Forrás: met.hu

A zivatarokat felhőszakadás kíséri, helyenként 20mm-t elérő, vagy akár azt meghaladó csapadékra is számítani kell, illetve erős szél, és jégeső is kísérheti őket.
Napközben a középső légrétegek kiszáradnak, ez növeli a nagyobb méretű jég, illetve a viharos kifutószél, és az úgynevezett downburst kockázatát.

Downburst tankönyvbe illő példája
Tipikus downburst, fotó: Levy Barakonyi‎ MetKép Team

Eközben Kaposvár térségében is zivatar alakult ki, a többi cellához hasonlóan ez is délkelet felé mozog.
A későbbiekben elsősorban a déli területeken lehetnek többfelé záporok, zivatarok, melyek között intenzív zivatar is előfordulhat!
Északkeleten is várhatóak záporok, zivatarok, itt kisebb eséllyel lehetnek erős zivatarok.
Az elkövetkezendő 1-3 órában Budapest térsége, illetve a Duna-Tisza köze, valamint a Tiszántúl déli fele készülhet zivatarokra!

Borítókép: Szilvási Tibor

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső