Ma este hidegfront: elszórtan akár heves zivatarokkal, jégesővel, erős széllel!

Ma este hidegfront: elszórtan akár heves zivatarokkal, jégesővel, erős széllel!


Késő délután, este már súrolja a nyugati, északnyugati határt az a hidegfront, ami főként az ország északi felére lesz hátassal a következő 24 órában.

A műholdképen is jól megfigyelhető az érkező front felhőzet

A délutáni hőséget északnyugaton, nyugaton Ausztria felől besodródó zivatarok enyhíthetik. Ezek ugyan gyorsan erejüket vesztik a határ hazai oldalán, ugyanakkor eleinte még jégeső, viharos szél és intenzív csapadék kísérheti útjukat. Hevesebb kísérőjelenségekre legnagyobb valószínűség a Sopron-Győr vonaltól nyugatra van.

Az éjszaka során eleinte a Dúnántúl északi részein, a határhoz közel előfordulhatnak záporok, zivatarok, majd hajnalban és délelőtt főként a Nagykanizsa-Nyíregyháza vonaltól északra várhatóak elszórtan záporok, esetleg zivatarok. Ezeket kis méretű jég, viharos szél és intenzív csapadék kísérheti.

Éjfélre előrejelzett csapadék, ECMWF modell
Hajnál 3órára előrejelzett csapadék, ECMWF modell
Reggel 6órára előrejelzett csapadék, ECMWF modell

Holnap napközben az Északi-középhegységben elégségesek lesznek a feltételek egy-egy hevesebb zivatar kialakulásának is, melyeket elsősorban viharos erejű szél (~70-80km/h, esetleg ezt meghaladó) és nagyobb méretű jég (2-3cm) kísérhet, illetve kisebb eséllyel felhőszakadás.

Napközben elszórtan lehetnek záporok, zivatarok

Az ország jelentős részén a front nem hoz lehűlést, legfeljebb néhány fokot enyhülhet a hőség, inkább a megerősödő északnyugati szél jelzi majd útját. Ezalól a fent említett tájak kivételek, ott néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés és egészen északon csupán 25fok köré szelídül a meleg.

Megj.: a fenti térképek csupán nyers képek, az előrejelzés több modell és paraméter kiértékelésével készült.

Térképek: https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=ecmwf,ecmwf,ecmwf,ecmwf&region=slovakia&chart=overview,overview,2mtemp,accprecip&run=00&step=024&plottype=10&lat=47.274&lon=22.251&skewtstep=0

Borító: Turi Eszter