Folytatódik a kánikula, de frissebb éjszakák lesznek a hétvégén

Kánikulával indul az augusztus, marad a kiváló strandidő!- Nagyon erős UV sugárzás!

A Kárpát-medence időjárását egy ún. ómega-helyzet alakítja. Nyugat-, Délnyugat-Európa felett, északra felé nyúló magassági gerinc helyezkedik el,  melynek területén némi nedvesség is kimutatható a légkörben, ezért ha nem is nagy számban, de előfordulnak záporok, zivatarok a hőség ellenére.
Itthon sem zárható ki egy-egy helyi zápor, zivatargóc, ám nem ez a jellemző, hanem a száraz idő és a kánikula.
Ugyanakkor Északkelet-Európában ciklon örvénylik, mely hazánktól jóval északra a Skandináv-félsziget és a Kelet-Európai-síkság mentén okoz csapadékosabb, hűvösebb időt. Izland felett szintén ciklonmag kavarog, ez előoldalán forró, sivatagi levegőt szállít Nyugat-Európában, ahol nem lesz ritka a 40 fok feletti csúcshőmérséklet sem.
Nálunk a magas nyomás peremén északias áramlás alakul ki, mellyel a hét végén pár fokkal kevésbé meleg levegő szivárog a medencébe észak, északnyugat felől. 
A kánikula marad az ország nagy részén, de Északkelet-Magyarországon érezhetőbben enyhül a nagy meleg és a az éjjelek felfrissülést hoznak a legtöbb helyen.
A jövő hét elején érkezik majd egy hidegfront, előterében még kitart a hőség, mögötte átmeneti lehűlés várható.

Látható az 1500 méteres magasságra előrejelzett hőmérsékleti értékeken is e folyamat:

Forrás: http://www.wxcharts.com



Ma, azaz pénteken a délutáni órákban sok-sok napsütésre számíthatunk, de az ország délnyugati és északkeleti peremén a gomolyfelhő-képződésből kialakulhat elvétve egy-egy zápor, vagy zivatargóc. Másutt a gomoly és fátyolfelhők mellett marad a napsütés, eső nélkül.
Az északnyugati, északi szél megélénkül több helyen. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 30-34 fok köré emelkedik, de itt-ott a 35 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála.

Éjjel derült, gyengén felhős ég mellett, az északkeleti, keleti megyékben nagy területen friss északi szél lengedez. Immár jobban felfrissül a levegő, általában 13-20 fok közé hűl a levegő, de az arra érzékeny területeken 10 fok köré is csökkenhet, különösen igaz ez az északi határvidék völgyeire.

Szombaton napközben aztán gyorsan emelkedik a hőmérséklet és sokfelé kánikulára, szikrázó napsütésre van kilátás, kiváló strandidővel. Csapadék kialakulási esélye teljesen valószínűtlen. Az északi szél nagy területen megélénkül, ami frissítheti, kellemesebbé teheti hőérzetünket. Általában 30-32 fok körül alakulnak a maximumok, de északkeleten 30 fok alatt maradhat pár fokkal, különösen a Nyírségben és Borsodban.
Vasárnap kezdetben lényeges változás nem történik, marad a laposabb, kevés gomolyfelhők  melletti napsütés az ország nagy részén. Délután nyugaton, északnyugaton azonban előfordulhat már egy-egy besodródó zivatar.
A szél egyre inkább délire fordul és a Dunántúlon élénkülni kezd, azonban az esetleges zivatarfelhők környezetében viharos széllökés is lehet.

Fotó: http://www.startlap.hu

A jövő hét elején egy hullámzó frontrendszer éri el hazánkat, ennek hidegfrontja mentén megnő a záporok, zivatarok kialakulási esélye.
A hőmérsékletek visszaesnek átmenetileg, majd a hét második felében újra erősödik a nappali felmelegedés és csökken a csapadékhajlam.

Fotó: Pap Áron- MetKép-> A ti csoportotok

További friss előrejelzések: itt és itt



Összefoglalót készítette: Pap Áron- meteorológus-