Képeken, ahogy a Milne-selfjég széthullik

Műholdas képeken, ahogy a Milne-selfjég darabokra hullik. Az Ellesmere-sziget szinte jég nélkül maradt.

Friss műholdas képeket hozott nyilvánosságra a Planet vállalat, akik a Dove műholdjaikkal fényképezték le az előtte-utána állapotot.

A selfjég július 30-31-én vált le a gleccserről, majd augusztus 3-án darabjaira tört, és sodródni kezdett. Még az első repedéseket sikerült a műholdaknak lefényképezni, ezután már gyorsulva esett szét az úszó jégtábla.

Azért is tragikus ez a jégveszteség, mivel így az Ellesmere-szigeten mindössze 500 négyzetkilométer jégtakaró maradt, miközben a 20. század elején még mintegy 8600 négyzetkilométer jég fedte a szigetet.

A Milne-selfjég 106 négyzetkilométeres volt, most lassan melegebb vizek felé sodródik, és 1-2 éven belül végleg elolvad. Az összehasonlító képeket a Planet Labs oldalán, ide kattintva lehet megtekinteni.

Miközben az Északi-sark közelében a nyár elején gyorsan olvadt a jég, a rendkívüli melegnek köszönhetően, és szezonrekord szinten alacsony volt a jégborítottság, július közepe óta lassult a folyamat, és van rá remény, hogy a 2012-es abszolút rekord nem ismétlődik meg idén.
Még egy hónapig csökken a jégmennyiség, majd némi stagnálás után október közepétől ismét növekedni fog a jégborítottság.

Forrás: nsidc.org

Borítókép: Planet Labs