Tigrisszúnyogok Magyarországon!

Eddig sem volt hiány Magyarországon csípőszúnyogokból, de néhány éve megjelent a tigrisszúnyog is!

A hazai faunában új elem a tigriszúnyog, nagyjából 2012-2015 között jelenhettek meg egyes példányai. Tavaly az Ökológiai Kutatóintézet felhívást is tett közzé, amiben azt kérték, aki tigrisszúnyogra emlékeztető szúnyogot lát, lehetőleg élve (de akár elpusztult állapotban is) juttassa el hozzájuk.

A vizsgálat azzal a nem várt eredménnyel zártul, hogy valószínűleg képes áttelelni hazánkban ez a rovar. Idén megismételték a kutatást, és még mindig várják a tigrisszúnyog mintákat, azonban részeredményt már tettek közzé.

"Szúnyogtérkép", a zöld pöttyök a végül hamisnak bizonyult észlelések, a pirosak az igazolt tigrisszúnyog észlelések.
“Szúnyogtérkép”, a zöld pöttyök a végül hamisnak bizonyult észlelések, a pirosak az igazolt tigrisszúnyog észlelések.
Forrás: https://szunyog.okologia.mta.hu/

2020-ban összesen 712 jelentést kaptak tigrisszúnyogról, és 42 bizonyult tigrisszúnyognak. A faj jó eséllyel a teljes Kárpát-medencében elterjedt, az eddigi tapasztalatok alapján a 600 méteres magasság alatt (külföldi felmérések eredménye) így megtalálható többek között Budapesten, Békés-megyében, Csanád-Csongrád-megyében, Baranya, Somogy, Fejér, Pest, és Heves megyékben.

Hogy miért fontos ezzel az új jövevénnyel foglalkozni?
Mert fontos terjesztője több trópusi betegségnek is. Legalább 22-féle arbovírust (rovarok által terjesztett vírus) terjeszt, ezek közül Európában e csípőszúnyogból már kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán encephalitis vírusát továbbá potenciális terjesztője a Zika-vírusnak.

Forrás: https://szunyog.okologia.mta.hu/tigrisszunyog és
https://szunyog.okologia.mta.hu/