Intenzív zivatarrendszer közelít délnyugat felől hazánkba: felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti!

Intenzív zivatarrendszer közelít délnyugat felől hazánkba: felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti!

A délutáni óráktól kezdve Szlovénia, Horvatország majd Ausztria térségét a vártnak megfelelően labilisabb légtömegek érték el, kellő energia mellett intenzív zivatarok kialakulásának kedvezve. A délután során többfelé volt az említett országokban heves zivatar felhőszakadás, szélvihar és jégeső kíséretében.

Idő közben a zivatarok rendszerbe szerveződtek és célba vették hazánkat. A rendszer egyelőre ereje teljében van, felhőszakadás, jégeső és viharos szél kíséri, továbbá intenzív villámtevékenység, melyet egyébként már a Balatonról is lehet látni, így hamarosan ott nyaraló 2 kollégánk is elsüthet akár néhány képet.

A rendszer egyrészt a határ felé halad, illetve friss keletkezés is segíti a hazánkban való tevékenykedését, hiszen már jelenleg is van egy erősebb cella nyugaton.
A zivatarrendszer valószínűleg gyengül majd éjjel, ám a nyugati, délnyugati, déli területek számíthatnak intenzívebb zivatartevékenységre. Ezeket felhőszakadás, viharos szél és kisebb szemű jég kísérheti. A rendszer életideje még kérdéses, de esetleg elérheti a Balaton térségét is. Ettől függetlenül kisebb valószínűséggel máshol is kialakulhat, zápor esetleg zivatar.

http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/observ/radar/