El clima para el fin de semana?! Avagy milyen időjárásra számíthatunk a hétvégén?❗🌦️⛈️🌡️

Az időjárási helyzet Európában:

Kontinensünk északi tájain, ciklonok és azok időjárási frontjai haladnak nyugatról keleti irányba, emiatt azokon a területeken jobbára erősen felhős az ég, és főként a frontok mentén többfelé fordul elő eső, záporeső. Egy sekély ciklonális mező alakítja Nyugat- és Közép-Európa időjárási légköri helyzetét, hatására a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett bizony igen intenzív a gomolyfelhő-képződés, és több helyen alakul ki zápor, zivatar, helyenként kis területre korlátozódva, felhőszakadás is előfordul. Kisebb a felhőborítottság mértéke és több a napsütötte órák száma a balti államoktól Románián át egészen a Balkán-félszigetig, ahol gyenge magasnyomású rendszer helyezkedik el.

Szombat estig a Kárpát-medence és hazánk időjárásának meghatározó eleme a fent említett ciklonális mező , többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Ugyanis meglehetősen alacsony jelenleg a légnyomás, és maga a légnyomási helyzet elterülése is eléggé, hektikus és klasszikus értelemben vett időjárási front nem határozza meg a légköri helyzetet, ráadásul kisebb örvények is jelen vannak a légkörben melyek pörögnek kavarognak és elősegítik bizony a csapadék képződését.

2020.08.15. Szombat:

Az ország területén, erőteljes gomolyfelhő-képződésre kell felkészülni, csak rövid napos időszakok lehetnek, ám kissé hosszabb napos időszakokra, különösen Kárpátalja, és Felvidék térségében számíthatunk. Összességében többször és több alkalommal várható a nap folyamán zápor, zivatar, amit egy-egy helyen hirtelen lokálisan lezúduló felhőszakadás méretű csapadék is kísérhet, 10-25 mm- nyi csapadékkal, de egy adott ponton egy kitörő zivatarcella gócpontjában, magjában akár ettől nagyobb mennyiség is leeshet. Zivatart átmeneti jelleggel viharos széllökések 60-80 km/h-t meghaladó lökések illetve kis eséllyel apró szemű jég is társulhat zivatarokhoz.

Zivatartól eltérően, többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 31 fok között alakul.

Forrás: WXCHARTS.COM

Orvosmeteorológiai szempontból:

Bár jelenleg időjárási front nem terheli szervezetünket, de a fokozódó fülledtségnek és a páradús meleg légtömegnek köszönhetően fáradékonyabbak, kevésbé kipihentnek érezhetjük magunkat, valamint a egyeseknél légzési nehézségek sem kizártak.

2020.08.16. Vasárnap:

A reggeli órákban közepesen felhős időszakok, és területek egyaránt váltakoznak majd, délelőtt több-kevesebb napsütés várható, ezzel egyidejűleg a felhőzet is gomolyos szerkezetet ölt majd, és bizony a magasba törő és össze tornyosuló gomolyokból, újfent nagyobb számban kialakuló záporok, zivatrok tarkítják majd a délutáni órákat, nagyobb eséllyel Magyarország északi, északkeleti és keleti megyéiben. A változó irányú szél csak zivatarok környezetében erősödhet meg vagy fokozódhat viharossá átmeneti jelleggel ettől eltérően gyenge vagy mérsékelt lesz a szél. A hőmérsékleti csúcsértékek pedig 26 és 31 fok között alakulnak.

Forrás: WXCHARTS.COM

Miként alakul az időjárás nagyobb tavainknál a hétvége folyamán:

Szombaton és vasárnap délelőtt a változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett már előfordulhat zápor. A déli óráktól többször erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és záporok, zivatarok alakulnak ki. A 20-40 km/h-t elérő széllökések mellett, zivatarban egy-egy 45-55 km/h-s széllökés sem kizárt.

A legmagasabb nappali hőmérséklet a Balaton déli partján 26,28 fok között míg az északi parton és a Velencei-tó környezetében döntően 25 fok környékén valószínű.

A Balaton Siófoknál 26, Fonyódnál 25, Révfülöpnél 24.5, fokos a Velencei-tó Agárdnál pedig 25.5 fokos.

2020.08.17- 2020.08.21.:

Hétfőn különös tekintettel D-n DNY-on átmenetileg nagyobb területen nyílik meg, szakadozik fel a felhőzet és az előbb említett területeken több órás napsütés várható, és csak szórványosan alakulhatnak ki záporok. Azonban az ország többi pontján kevesebb napsütésre, erősebb felhőborítottságra és további záporos, zivataros csapadékra kell készülnünk.

A szél átmenetileg D-i re fordul és néhol megerősödhet, a hőmérséklet pedig reggel 14 és 22 fok között, míg délután 28 és 33 fok között alakul.

Majd a mostani előrejelzések, és prognózisok szerint, kedden és szerdán jobbára felhős idő valószínű. Sokfelé az országban kialakul csapadék tevékenység, illetve csapadékgócok a hőmérséklet számottevő mértékben nem esik vissza.

Fotó: Béres Szabi- Lillafüred

Az államalapítás napján aug.20.án és az azt követő napokon már, jóval szárazabb légtömegek érik el hazánk és a Kárpát-medence térségét ezzel párhuzamosan pedig csökken a csapadékhajlam és a napsütéses órák száma dominál majd az időjárás légköri helyzetében mindehhez pedig 27 és 32 fok közötti hőmérséklet társul majd.

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Kállai Tivadar- MetKép Team