Szerdáig labilisabb légtömegek, majd a hosszú hétvégére ismét berobban a kánikula akár 34-35 fokot is mérhetünk majd❗❗🌡️

Európai légköri helyzetkép:

Kontinensünk nagyobb területén jelenleg, határozott légköri időjárási front nem mutatkozik csupán sekély ciklonális mezők örvénylenek. A Kelet-európai-síkság felett magasnyomású képződmény, egy anticiklon alakítja az időjárási helyzetet így itt alacsony a felhőborítottság mértéke és sokat süt a nap. A bevezetőben említett légörvények mentén jobbára erősen felhős égbolt a jellemző, és többfelé, több alkalommal alakulnak ki záporok, zivatarok. Azonban jelenleg az egyetlen terület ahol időjárási front uralkodik az a Skandináv-félsziget nyugati része ott tulajdonképpen egy hidegfrontnak köszönhetően, átmeneti és időszakos felhősebb periódusok tarkítják az elkövetkezendő 24 órában a légköri szituációt. A legmelegebb az Ibériai-félszigeten, illetve a mediterrán térségben van, míg Svédország északi részén mérik a legalacsonyabb hőmérsékleti maximumértékeket.

Hazánk területén, továbbra is egy sekély ciklon alakítja majd az időjárást, továbbra is alacsony a légnyomás, és maga a légnyomási helyzet elterülése is eléggé, hektikus valamint időjárási frontoktól a következő napok során sem kell tartanunk és ráadásul kisebb örvények is jelen vannak a légkörben melyek pörögnek kavarognak és elősegítik bizony a csapadék képződését, így jövő hét szerdáig bezárólag lesz itt:

  • fülledt meleg
  • gomolyfelhőképződés
  • záporok, zivatarok

De nézzük is ezt részletesen hogy hol mikor és mi várható:

2020.08.16. Vasárnap:

A hajnali órákra csökkenő tendenciát mutat a felhőzet, de a nyugati és az északi országrészben lehetnek erősebben felhős területek és időszakok. Reggelre egyre kevesebb helyen lehet csapadék, illetve a csapadék területének kiterjedési aránya is egyre kisebb területre korlátozódik vissza de főként északnyugati vidékeken helyenként továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok. A hőmérséklet kora reggelre döntően 14 és 20 fok közé csökken.

Délelőttre az északi megyékben is, szakadozottabb lesz átmeneti jelleggel a felhőzet de mint az ország többi pontján itt is sok fátyol, és gomolyfelhő zavarja a napsütést. Összességében ismételten nagyobb számban alakulhat ki eső, zápor, zivatar. A zivatarokat egy-egy helyen hirtelen lokálisan lezúduló felhőszakadás mennyiségű csapadék is kísérheti. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül, de intenzívebb csapadékhullás valamint zivatarok idején erős, sőt akár viharos széllökéseket is produkálhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 30 fok között valószínű, ahol azonban hirtelen kipattan egy zivatar ott hirtelen több fokos hőmérséklet csökkenés várható.

Forrás: WXCHARTS.COM

Orvosmeteorológiai helyzetjelentés:

Fronthatás ugyan nem terheli meg a szervezetet, de a fokozódó fülledtségnek köszönhetően a megszokottnál fáradékonyabbnak érezhetjük magunkat, vagy kevésbé kipihentnek. Továbbá még fokozott verejtékezés sem kizárható, egyeseknél pedig légzési nehézségeket is okozhat a páradús légtömeg, valamint vérnyomás ingadozás is fennállhat.

2020.08.17. Hétfő:

Több órás napsütés várható de a fátyolfelhőzet mellett ismét nagyobb területen lesz erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. A hétvégihez képest az országban jóval kisebb számban kell előforduló záporesőre, zivatarra készülni. A szél átmenetileg déli irányúra vált helyenként megélénkül, zivatarok környezetében erős széllökések is lehetnek. Reggel 15 és 22 míg délután a hőmérséklet 28 és 32 fok között alakul.

Forrás: WXCHARTS.COM

2020.08.18- 2020.08.19. Kedd-Szerda:

Ezen a két napon, inkabb rövidebb napos időszakok lesznek, döntően közepesen vagy erősen felhős lesz az égbolt. Újfent labilisabbá válik a légtömeg több helyen számítani lehet záporesőre, zivatarra, különösképp szerdán nyugaton eső is valószínű, várhatóan (Zala ,Somogy, Vas megye területén.) A Dunántúlon sok helyütt megélénkül az északnyugatira váltó szél, máshol mérsékelt marad a légmozgás. Zivatarok idején átmenetileg erős vagy viharos széllökések is várhatók. A hajnali minimum értékek kedden virradóra 14, 19 fok között szerda reggel 13 és 18 fok között váltakozik. A csúcshőmérséklet mindkét nap általában 24 és 30 fok között alakul, de ahol tartósabban csapadékosabb lesz az idő ott csak 20, 23 fokot mérhetünk.

Hosszú hétvége időjárását illetően (Aug.20.- tól Aug.23.ig)

Az államalapítás ünnepének napján tehát, augusztus 20.án csütörtökön még eleinte kissé több lehet a felhő, különösen a keleti országrészben.
De ezeken a tájakon is fokozatosan, egyre kisebb területen lesz ez jellemző és egyre inkább napsütés lesz túlsúlyban 27 és 32 fok közötti maximumokkal.

Péntektől vasárnapig pedig egyenesen berobban és visszaköszön a kánikula, Magyarország térségébe sok-sok napsütésre kell számítanunk, melyet legfeljebb gomolyfelhők zavarhatnak meg.
Csapadékra már nem kell számítani, ami frissítő hatást biztosíthat erre a 3 napra az a megélénkülő légmozgás lesz.

Erről pedig a hőmérsékleti csúcsértékek is tanúskodnak majd ugyanis pénteken még csak részleges, azonban szombaton és vasárnap újra országos kánikulára készülhetünk sőt egy-egy helyen már forró napot is regisztrálhatunk azaz a délutáni órákban a hőmérséklet eléri a 35°C-ot!

Forrás: WXCHARTS.COM/ 2020.08.21. Péntek

Tehát, akik a 4 napos hétvégére időzítették a szabadságjukat, azok a lehető legjobbkor tették ugyanis ez a hétvége hű marad az időjárás “kánikulai jellegét illetően”.

Forrás: WXCHARTS.COM 2020.08.22 szombat

UV-B sugárzás:

A hosszú hétvége során erős lesz az UV-index, ez az érték a 10-es skálán a 6,5- 6,8-es értéket is elérheti majd.
Így érdemes lesz a tűző napot elkerülni továbbra is 11 és 15 óra között, akiknek pedig érzékenyebb a bőrük azok használjanak minél magasabb faktorszámú napvédő krémet.

Bár mostmár augusztus második felét írjuk, és mivel egyre rövidülnek a nappalok ezzel párhuzamosan csökken a besugárzási időtartam, így az UV-index értéke is fokozatosan ha csak nöansznyi mértékkel de az idő előrehaladtával csökken.

Írta: Bakota Zsolt

Borítókép: Szabó Ákos- Fényképész