Ameddig a “meteorológus szem” ellát marad az időjárás nyárias jellege❗☀️🌤️

Az elkövetkezendő 7-9 nap során, egészen biztosan nem kell komoly lehűléstől és számottevő csapadékzónától tartani!

Részletek:

Európai helyzetkép:

Az Atlanti-óceán térsége felől egy magasnyomású képződmény anticiklon nyúlik be szárazföldünk, azon belül is Franciaország, Németország térsége fölé. A magasnyomástól északra jellemzően már időjárási frontok vonulnak kelet felé, egy frontrendszer a Brit-szigetek környezetében okoz felhős, csapadékos időt. Markáns frontzóna húzódik a Fehér-tengertől a Kelet-európai-síkságon át egészen az Alpokig. A front mentén többfelé alakul ki zápor, zivatar, előtte még nyáriasan meleg idő uralkodik, mögötte jóval hűvösebb levegő áramlik. Ez a front legyengülve ugyan, de kedd délig bezárólag Magyarország és a Kárpát-medence térsége fölött is átvonul.

A tegnapi napon az ország jelentős részén elérte, sőt egy-két fokkal meghaladta a hőmérséklet a 30°C-ot! Csupán az ország nyugati kétharmadán maradt a hőmérséklet 30 fok alatt, a legmelegebb pedig a Bács- Kiskun megyei Kiskunfélegyházán volt ahol 31,8 fokig melegedett fel a levegő!

Forrás:met.hu

2020.09.07. este-éjszaka:
Északnyugat, nyugat felől határozottan csökken a felhőborítottság mértéke így hajnaltájt illetve kora reggel már nagy területen kiderül az ég, de délen, délnyugaton és a középső országrészben eleinte még maradhatnak felhősebb körzetek, területek is. Késő este északkeleten még előfordulhat zápor, kis eséllyel egy-egy gyenge intenzitású zivatar, majd ott is megszűnik a csapadék. Az északi, északkeleti szelet az Alföld északi részén és a Zemplén térségében kísérhetik még erős, majd élénk széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 16 fok között alakul.

2020.09.08. Kedd:

Az eleinte még kissé felhősebb déli és középső tájak fölött is már kora délelőttre kiderül az ég, és az ország túlnyomó részén zavartalan napsütés várható, csak északkeleten, északon jelenhetnek meg kevés fátyolfelhő délután. Csapadék természetesen nem lesz. Az északi, északkeleti szél tovább mérséklődik, majd estére változó irányúra vált. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.

Szerda reggelre, ismét kellőképpen felfrissül a levegő! Forrás:met.hu

2020.09.09. szerda:

Reggelre a derült égboltnak és a csillapodó szélnek, köszönhetően jelentősen felfrissül a levegő ugyanis 7 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.
Hidegebb hajnalra az É-i khg. hidegre érzékeny pontjain, a Kiskunság homokhátságjain, a Dráva, a Rába mentén valamint az Alpokalján készülhetünk.

Napközben folytatódik zömében a felhőtlen, esetleg gyengén felhős idő, ezzel párhuzamosan sok napsütésre számíthatunk. Csapadék nem várható. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali csúcsértékek 25, 30 fok között várhatóak.

2020.09.10. csütörtök:

Az ország legnagyobb részén, a napsütés dominál majd de ezen a napon már képződhetnek gomolyfelhők.
Ezekből a gomolyos szerkezetű felhőkből csupán egy-egy helyen alakulat ki zápor.
A légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad.
A hajnali 10, 16 fokról délutánra 24 és 30 fok közé melegszik fel a levegő.

2020.09.11.-2020.09.12. péntek-szombat:

Ezen a két napon derült, gyengén felhős égboltra számíthatunk, csapadék nem várható.
A délkeleti szél nagyterületen megélénkül majd.
Pénteken 26, 31 szombaton pedig 28, 32 fok közötti maximumok várhatóak.

Forrás: WXCHARTS.com

2020.09.13. vasárnap:

Hosszabb- rövidebb napsütötte időszakok mellett szakadozott felhősáv vonulhat át északnyugatról délkelet felé. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. Megélénkül, több helyen megerősödik az északira északkeletire váltó szél. Zivatar térségében egy-egy viharos közeli lökés is lehet. Vasárnap reggelre a hőmérséklet 11 és 19 fok közé, délutánra pedig északnyugaton 24 és 27 fok között míg az ország többi pontján továbbra is 28 és 32 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Forrás: WXCHARTS.com

Megj.: A jövő hét első felében is folytatódik várhatóan a sokéves szeptember eleji-közepi klimatológiai átlagtól kissé melegebb időjárás.

Ameddig a “meteorológus szem” ellát érdemi lehűlés és tartós csapadék biztosan nem lesz, tehát az ősz várat még magára!

Forrás:met.hu

Az összefoglalót készítette: Bakota Zsolt

Borítókép: Pádár István Richárd