Hosszútávú kilátások: kánikula, 30-33 fok, majd a távolban markáns hidegbetörés körvonalazódhat!

Hosszútávú kilátások: kánikula, 30-33 fok, majd a távolban markáns hidegbetörés körvonalazódhat!


Hazánk időjárása az elkövetkezendő néhány napban a már megszokott nyugodt, többnyire napos és az évszakhoz képest melegebb időt követi, ám a távolban már látszik a változás, ha bizonytalan is még a kimenetele.

Az ECMWF modell által előrejelzett -hideg némileg eltér a GFS modell előrejelzésétől. A futás meglehetősen szélsőséges, de nem zárható ki teljes mértékben ez sem.
Forrás: WXCHARTS.COM

Hosszútávú hőmérsékleti előrejelzés 1500m-en:

Forrás: WXCHARTS.COM

Hosszútávú csapadék előrejelzés:

Forrás: WXCHARTS.COM

Európa időjárása meglehetősen megosztott jelenleg, és a következő napokban sem lesz ez másképp. Nagyjából félbevágja a kontinenst a hideg-meleg levegő, így az északi felén meglehetősen hűvös, már-már hideg napokat élnek, többszöri esővel, sőt egészen északon havas eső és hó is előfordul. Ezzel szemben délebbre egyre inkább a meleg, száraz idő dominál, sokfelé kánikulával, így hazánkban is.
Ennek oka, hogy míg északon ciklonok és azok frontjai segítik a hideg leszakadását és a csapadékos időt, nálunk, illetve Európa déli felén, anticiklon hatása érvényesül.


Ez az anticiklon elég tartósnak mutatkozik térségünkben, hiszen még napokon keresztül nem mozdul arrébb, sőt egy atlanti ciklonnak köszönhetően a hét végétől, jövőhét elejétől előoldalon még melegebb levegő áramlik fölénk. Egészen szeptember 18-19-ig tartósnak ígérkezik a meleg, napos idő, ám (a modelleken megoszló, hiszen rendkívül távoli még) a hónap második felétől várhatóan a ciklonok egyre közelebb kerülnek hozzánk, az anticiklon keletebbre távolodik és a frontok hozzánk is leszakíthatják a sarkvidéki eredetű hideget.

Részletesen:

Csütörtökön a friss reggelt követően ismét gyorsan felmelegedett a levegő és délutánra az ország jelentős részén igazi nyári meleg alakult ki, 25-30 fokos kellemes levegővel.
A légmozgás mérsékelt marad a nap további részében is és legfeljebb néhol zavarhatják gomolyok a napsütést.

Éjszaka derült, szélcsendes idő lesz. A minimumok 10 és 16 fok között alakulnak majd, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb is lehet.
Péntek napközben a csütörtökihez hasonló idő lesz, 24-31 fok között tetőzhet a meleg. Az Alföldön lesz a legmelegebb, nyugaton, északnyugaton valamivel enyhébb idő lesz. Sok napsütésre, egy-egy gomolyfelhőre és mérsékelt légmozgásra számíthatunk.

Továbbra is hidegek az éjjelek, főként északon!
Főként északon még hűvös lesz a hajnal, máshol már enyhül néhány fokkal
Kánikula várható a déli részeken!
Igazi nyári meleg lesz, délen kánikula várható!

Szombaton hajnalban ismét hűvös lesz, bár néhány fokkal enyhül majd a minimum, 12-17 fok körül alakulnak a hőmérsékletek, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hidegebb is lehet.
Napközben továbbra is az anticiklon hatására napos, gomolyfelhős idő lesz, igazi strandolós szombatunk lehet. 26-33 fok körül lehetnek a maximumok, erősödik a kánikula. Nyugaton és a hegyekben lehet ennél néhány fokkal hűvösebb.

Továbbra is hidegek az éjjelek, főként északon!
Észak, északkelet kitartóan hűvös
Kánikula várható a déli részeken!
Már az ország jelentős részén kánikula lesz

Vasárnap, hétfőn és kedden enyhébb lesz a hajnal, 16-21fokos lesz a minimum, ennél néhány helyen lehet egy-két fokkal hidegebb, erre főként az Alpokalján van esély.
Napközben már a megszokott módon alakulhat az idő, bár az előző napokhoz képest több lehet a fátyol és gomolyfelhő, de csapadék nem valószínű. A maximumok 27-33 fok között várhatóak.

Enyhülnek a reggelek országszerte
Kánikula várható a déli részeken!
Szinte országszerte nyári időben lehet részünk, kánikula lesz!

Szerdától néhány fokkal emelkednek majd a hőmérsékletek, így a hajnali minimumok is a legtöbb helyen 15-21 fok között várhatóak, és a nappalok is igazi nyáriak lesznek. Országszerte napos, gyengén felhős idő lesz, mérsékelt déli légmozgással. A maximumok 28-33 fok között alakulnak majd, a legmelegebb az Alföld déli részén és délnyugaton lehet. Várhatóan szombatig kitart a meleg, igazi kánikulai idő, bár ilyen távlatban már van megoszlás a modellek között.

A folytatásban (a főmodellek a nagy távolság miatt még időben és térben is némileg eltérnek) a jövőhét végétől hidegbetörés körvonalazódik, mely akár 10-15 fokkal hidegebb, sarkvidéki eredetű levegővel, csapadékkal és hosszabb lehűléssel érkezhetne, ám erről később még részletesebben is írunk, egyelőre inkább csak említésre érdemes. Több kimenetele is lehet még a helyzetnek ilyen hosszú időtávlatban.

Videóban szereplő térképek: WXCHARTS GFS modell

Hőtérképek: Erdős László

Írta: Sütő Máté