Hosszútávú kilátások: csütörtökig kánikula, 30-33fok, majd hidegbetörés, akár az első fagyokkal!(videós előrejelzéssel)

Hosszútávú kilátások: csütörtökig kánikula, 30-33fok, majd hidegbetörés, akár az első fagyokkal!(videós előrejelzéssel)

Hazánk időjárását a következő néhány napban egy markáns hidegfront változtatja meg drasztikusan, mely belerobban az anticiklon által hozott melegbe.

Jól látszik az 1500m-es hőmérsékleti térképen a hidegbetörés mértéke.https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=850temp,2mtemp,accprecip,850temp&run=00&step=246&plottype=10&lat=47.907&lon=20.973&skewtstep=0

A magassági hőmérsékleti előrejelzés is jól mutatja az áramlási viszonyokat(GFS):

https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=gfs,gfs,gfs,gfs&region=europe&chart=850temp,2mtemp,accprecip,850temp&run=00&step=246&plottype=10&lat=47.907&lon=20.973&skewtstep=0

Részletes videós előrejelzésünk:

Köszönjük, ha feliratkozásoddal segíted munkánk! A piros “youtube” feliratra kattintva egy pillanat alatt megteheted❤

Európa középső, jelentős hányadán egy nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, melybe déli áramlással folyamatos meleg levegő áramlás zajlik. Ennek a képződménynek köszönhető, a már napok óta tartó meleg, napos idő. Ennek peremén, mind nyugaton az Atlanti-óceánon, mind északon ciklonok vonulnak és képződnek. A hét közepén Oroszország térségét markáns hidegleszakadással és zivatarokkal, majd akár vegyes csapadékkal ciklon éri el. Ennek hidegfrontja érkezik majd valamikor csütörtök délután, pénteken hazánkba, átmenetileg kiszorítva az anticiklont térségünkből. A fronttal egyben nagy mennyiségű hideg levegő áramlik fölénk és az eddig megszokott déli áramlás helyett, egyre inkább északias lesz a domináns.
A front mögött újra megnyugszik az idő, ám ezúttal a képződő anticiklon a hideg levegő utánpótlását kaphatja, így átmenetileg hűvös, őszi napol jöhetnek, az erre alkalmas fagyzugos helyeken megjelenhetnek az első reggeli fagyok és a reggeli pára is gyakoribb vendégünk lehet.

Részletesen:

A hét első napjain, hétfőn, kedden és szerdán, nagyjából hasonló idő várható. A napsütést csak időnként zavarhatják gomoly- és fátyolfelhők, eleinte az északkeleti, majd a délkeleti szél megélénkülhet néhol.
A reggeli minimumok is emelkednek, 16-21 fok köré, inkább csak északon lehet hűvösebb néhány fokkal, és a nappali maximumok is nyárias értékeket mutatnak majd. Délutánonként az ország jelentős részén 27-33 fok körül tetőzhet a meleg. Az alacsony páratartalomnak köszönhetően a mért értékek meghaladhatják a térképen szereplő várt maximumokat.
Szerdán este már a hidegfront előterében kissé labilizálódhat a légkör nyugaton és északon, így egy-egy zápor nem kizárt.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Szinte országos a kánikula
Viszonylag enyhe lesz a hajnal
Délután ismét nyárias lesz az idő
Talán a legenyhébb hajnal lesz a héten
Délután irány a strand


Csütörtökön a reggel az előzőekhez hasonlóan alakul, és a délután első felében sem lesz lényeges különbség. Délen, délkeleten továbbra is 30fok feletti melegre számíthatunk.
Majd késő délután, este erős északias széllel megérkezik a hidegfront. Nyomában éjszaka és hajnalban záporok, zivatarok alakulhatnak ki.
Jelentősen visszahűl a levegő, 8-10fokkal lesz hidegebb a másnap.

Marad az enyhe idő
Északon, északnyugaton már érződik délután a hidegfront


Pénteken főként a Tiszántúlon továbbra is erős lesz az északkeleti szél, hozva a hideg levegőt. Napközben megszűnik a csapadék és változóan felhős idő valószínű. A hűvös hajnalt követően (8-13fok), napközben 15-23 fok valószínű. Északon lesz a hidegebb.

A hidegbetörés északkeleten lesz leghamarabb erezhető
Jelentősen lehűl a levegő


Szombat hajnalra megnyugszik az idő, a szél mérséklődik, az égbolt kitisztul. Ennek megfelelően hideg lesz a reggel. Északon, északkeleten 3-5, máshol 6-12 fok valószínű, ugyanakkor a Kiskunságban és az Északi-középhegység egyes fagyzugos területein a szezon első talajmenti fagya is megjelenhet.

A folytatásban újra anticiklonok veszik át a szót, így napos, nyugodt időnk lesz. A hét közepén várhatóan valamelyest enyhül az idő, nappal már újra mérhetünk délen 24-25fokot, ám egyelőre úgy fest, a változékonyság visszatérő vendégünk lehet, ami a hőmérsékleteket illeti! Nos, ezek most a hosszútávú kilátások.