Átmeneti lehűlést követően a jövő hét elején közelítjük a hét közepére pedig újra elérjük a 30°C-ot❗(Hosszútávú előrejelzés)

Holnap estig bezárólag, marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, majd péntekre átmenetileg visszaesik a hőmérséklet. Azonban ez nem lesz “tiszavirág hosszú életű” a jövő hétre újabb adag meleg levegő áramlik be térségünkbe.

Részeltek:

Európai körkép:

Európa középső valamint déli részének az időjárását egy anticiklon alakítja, így a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, túlnyomóan napos az idő, csapadék sehol sem fordul elő. Ugyanakkor a Brit-szigetektől nyugatra már ciklon örvénylik, amelynek hatására kontinensünk nyugati, északnyugati vidékén már jóvalta több a felhő, és főként a frontok mentén esik az eső, záporeső. Szintén ciklon okoz felhős, többfelé csapadékos időjárást szárazföldünk északkeleti tájain. A magasnyomás területén késő nyáriasan meleg van, Franciaországban több helyen, a Balkán-félszigeten néhol a délutáni órákra 35 fokig melegszik fel a levegő. Európa északi területén azonban már bekopogtatott az ősz a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12 és 22 fok között alakul.

Hazai helyzetkép:

Szerda estig Magyarország és a Kárpát-medence időjárását továbbra is anticiklon határozza meg, lényeges időjárás-változás sem várható, marad még az ilyenkor megszokott szeptember közepi sokéves klimatológiai átlagtól mintegy 8-9 fokkal melegebb hőmérsékletű időjárás.
Majd csütörtökön este egy hidegfront hoz szórványos jellegű csapadékot, megerősödő északi, északkeleti szelet és péntekre átmenetileg több fokos hőmérséklet csökkenést tapasztalhatunk. Azonban jó hír hogy szombattól elkezd felfelé ívelő tendenciát mutatni a hőmérséklet a jövő héten ismét megközelíti majd eléri a délutáni órákban a hőmérő higanyszála a 30 fokot.

A tegnapi délutánon az alábbiak szerint alakultak a hőmérsékleti maximumok.

Forrás:met.hu

2020.09.16.szerda:

Dél, délkelet felől fátyolfelhők érkeznek fölénk, amelyek ma kissé szűrhetik a napsütést, emellett kevés gomolyfelhő is képződik. Csapadék azonban továbbra sem lesz. Főként a Duna vonalában és a déli országrészben megélénkül, néhol megerősödik a keleties délkeleties szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológiai szempontból:
Holnap estig időjárási front, nem terheli szervezetünket, de továbbra is nagy lesz a napi hőingás, ami egyeseknek okozhat panaszokat.

2020.09.16. este-éjszaka:

Az ország nagy részén változó mennyiségű és vastagságú fátyolfelhőzet lesz az égen, emellett az északnyugati határvidéken már gomolyfelhők is növekedhetnek. A Fertő-tó környékén a hajnali, kora reggeli órákban már előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, másutt csapadék nem várható. Kezdetben gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás, majd hajnaltól a Nyugat-Dunántúlon már egyre többfelé megélénkül az északira váltó szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 18 fok között alakul.

2020.09.17. csütörtök:

Kezdetben még csak a késő délelőtti órákig bezárólag magasszintű felhőzet szűrheti a napsütést, majd a déli óráktól egyre többfelé megnövekszik a gomolyfelhőzet, és szórványosan zápor, zivatar is várható, eleinte főleg nyugaton és északon, majd másutt is. A szél északira, északkeletire fordul, délutántól sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatar térségében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul.

2020.09.18.péntek:

Majd péntekre virradóan, az átvonuló hidegfront hatására szórványos jellegű esőre, záporra néhol egy-egy zivatarra is készülni kell de reggelre már a front tovarobog elhagyja térségünket. Az ország középső részén délelőtt, másutt már reggelre csökken a felhőzet, nagy területen kiderül az ég, és ezt követően napos idő alakul ki kevés gomolyfelhővel. Csapadék napközben már nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet élénk vagy erős lökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás.A csúcsértékek pedig 21 és 24 fok között alakulnak.

A péntek délutánra előrejelzett maximumértékek jól látható hogy mint egy 7-9 fokkal visszaesnek a maximumok:

Forrás:met.hu

Majd szombaton virradóan meglehetősen friss lesz a hajnal az északi völgyekben 0 fok közelében is lehet a hőmérséklet:

Forrás: met.hu

2020.09.19.- 2020.09.23. szombattól-szerdáig:

A hidegebb levegő nyugalomba jut, szombat hajnalra így szombaton az északi völgyekben 0 fok közelében is lehet a minimumérték.
Napközben a túlnyomóan napos időben 22 és 25 fok közötti maximumokkal kell számolni.

Vasárnaptól pedig ismételten, egyre melegebb légtömegek érnek el bennünket egy anticiklonnak köszönhetően.
A jövő hét elején a sok- sok napsütötte órának köszönhetően, ismét egyre közelebb húz majd a hőmérő a 30°C-hoz, sőt ezt az értéket a jövő héten szerdán és csütörtökön várhatóan el is éri majd!

Az alábbi 3 térkép a szeptember 22-24 közötti prognosztizált hőmérsékleti maximumokat mutatja jól látható hogy 24.én már 30-31 fokos melegben is részünk lehet❗

2020.09.22.

Forrás:met.hu

2020.09.23.

Forrás:met.hu

2020.09.24.

Forrás:met.hu

Az összefoglalót készítette: Bakota Zsolt

Borítókép: Szabó Ákos