Hosszútávú kilátások: viharos szél, sok eső, zivatarok és nyári meleg, 25-28 fok!

Hosszútávú kilátások: viharos szél, sok eső, zivatarok és nyári meleg, 25-28 fok!

Az elmúlt néhány nap időjárása inkább október végét mutatott nekünk, ám a folytatásban ismét nyárias időbe csöppenhetünk, bár nyugodtnak nem mondható módon.

Hazánk időjárását péntekig egy hidegörvény határozza meg, mely többszöri esőket okozva főként északkeleten 20-50mm körüli csapadékot is maga mögött hagyhat. Péntekig hátoldalán hideg levegő szállítódik térségünkbe, így marad a szokásosnál több fokkal hűvösebb idő.
Majd péntektől fokozatosan egy tőlünk nyugatra örvénylő markáns ciklon előoldali áramlásán keresztül átmenetileg szárazabb és több fokkal melegebb levegő érkezik. Ennek köszönhetően főként szombaton a 25-28 fokot is elérheti a maximum.
A száraz levegő gyorsan továbbáll, hiszen a ciklon hullámzó frontrendszerének hidegfrontja szombat éjszaka ér el minket. Nyomában zivatarok, sőt akár zivatarrendszer is végigvonulhat hazánkon. A ciklon a még most erős északnyugati szelet péntektől délire váltja és sokfelé kísérhetik erős lökések.
Szombattól a jövőhét első napjaiig kifejezetten szeles idő valószínű, a Dunántúlon viharos erejű lehet a déli, délnyugati légmozgás.
Ahogy a szél tartós lesz, úgy az eső is vendégünk marad, hiszen először szombaton ér el minket a ciklon frontjának első hulláma, majd hétfőn újabb hullámban érkezhet nagy területre csapadék.
A folytatásban újabb ciklonok újabb frontjai érik el térségünket és várhatóan újból hűvösebb, továbbra is szeles és csapadékos időt hoznak magukkal!

Viharos szél eső
A következő nagyjából 2 hétre előrejelzett csapadék mennyiség a GFS modell alapján. Az eső jelentős része a következő 7napra koncentrálódna a jelenlegi számítások alapján, ám ilyen távlatokban ez kevéssé mérvadó.https://www.wxcharts.com/?panel=default&model=icon_eu,icon_eu,icon_eu,icon_eu&region=slovakia&chart=accprecip,accprecip,overview,convective_overview&run=06&step=117&plottype=10&lat=46.787&lon=20.297&skewtstep=0
Hétvégén nagy területen lehet viharos szél https://www.met.hu/idojaras/elorejelzes/modellek/ECMWF/



Részletesen a folytatásról itt olvashatnak!

Ez is érdekelhet!  Csütörtökön már több lesz a napsütés, de még elvétve lehet záporeső