Egy 1966-ban indított Holdmisszió rakétája tér vissza Föld körüli pályára.

Egy 1966-ban indított Holdmisszió rakétája közeledik a Föld felé.

A múlt hónapban azonosítottak egy nagyjából 8 méter hosszúságú aszteroidát, ami a Föld felé tart, hivatalos jelzése: 2020 SO. Úgy tűnik, hogy ez nem egy aszteroida, hanem az 1966-ban elindított Surveyor-2 szonda Centaur rakétájának felső fokozata lehet.
A szondát 1966-ban ndították, és be is csapódott a Hold felszínébe, azonban a rakétafokozat Nap körüli pályára állt, mint űrszemét.

Szeptemberbe észlelték az objektumot, egy hawaii-n található teleszkóppal, a pályaadatok alapján egy ideig Föld körüli pályára áll, miután bolygónk gravitációs mezeje befogja. A NASA bolygókutató intézetének, a Jet Propulsion Laboratory munkatársa, Paul Chodas szerint a fent említett szonda rakétája az, ami 4 hónapig fog körözni a Föld körüli pályáján. Chodas elsősorban onnan eredezteti elméletét, hogy szoktalan az objektum szinte tökéletes kör alakú keringési pályája, és sebessége is alacsonyabb a várhatónál.

Akármi is érkezik novemberben, márciusban várhatóan ismét elszakad a Föld gravitációs mezejéből, és Nap körüli pályára áll.

Forrás: Telex
Borítókép: A Surveyor-1 indítása. Forrás: Wikimédia