Megszűnő csapadék, felszakadozó felhőzet, a jövő hét elején fagyok!

Ma végre országos viszonylatban is megszűnik a csapadék! A jövő hét elején fagyok érkeznek!

Jónéhány napja esik valahol az eső az országban, amit az egymást követő ciklonoknak köszönhetünk. Ma vége ennek a sorozatnak, egy anticiklon kezd ránktelepedni nyugat felől, és véget vet a csapadékos, esős időjárásnak.
Reggel meglehetősen hűvösen indul a nap, jellemzően 6, és 10 fokot mérhetünk, már ha van kedvünk vasárnap kora reggel leolvasni a hőmérőt.

Forrás: windy.com

A reggeli hőmérséklet alakulásában ilyenkor ősszel már nagy szerepe van a felhőborítottságnak, illetve a légmozgásnak. Ezeknek köszönhető, hogy nyugaton 10 fok körüli hőmérséklet van.

Forrás: windy.com

Északkeleten még esik az eső, ott már napok óta szinte folyamatos a csapadékhullás, azonban az ott élők számára is jó hírünk van, ma véget ér az eső, legkésőbb a délutáni órákban abbamarad a szitálás is.

Forrás: windy.com

A következő napokban javarészt anticiklon lesz felettünk, így megnő a ködhajlam, északkeleten akár tartósabban ködös területek is kialakulhatnak. Ezzel együtt az éjszakai, hajnali hőmérsékleti értékek is alacsonyabbak lesznek, északon akár légköri ( 2 méteres magasságban mért) fagy is lehet, talajmenti fagy pedig többfelé is kialakulhat.
Keddtől egy Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon is beleszól időjárásunkba, így ismét megélénkül a légmozgás, és kissé emelkedik mind a nappali, mind a reggeli hőmérséklet, a fagyok megszűnnek.

Borítókép: Góbi István