Hosszútávú kilátások: hidegfront csapadékkal, majd hétvégétől lehűlés érkezhet! Valóban havazni fog?

Hosszútávú kilátások: hidegfront csapadékkal, majd hétvégétől lehűlés érkezhet! Valóban havazni fog?

Hazánk nyugodt, meleg időjárását okozó anticiklon fokozatosan távolodik, hiszen egy hidegfront érkezik csütörtökön, ami valamelyest változékonyabb, hűvösebb napokat hozhat! A poént lelőve, nem sok esély van hóra a felröppenő hírek ellenére!

Jelenleg anticiklon helyezkedik el felettünk, melynek köszönhetően nyugodt időjárás van országszerte. Az északi tájakon a köd néhol tartósabban is beragadt, így ott hűvös nappalok voltak, vannak, ám délen a több órás napsütésnek köszönhetően kora őszi idő uralkodik.
Csütörtökön egy érkező hidegfront hoz változást, melynek hatására sokfelé felélénkül az északnyugati szél és elered az eső. A középső területeken, délen és nyugaton jelentősebb csapadék hullhat.
A front a magasban hidegebb levegőt szállít, ami majd hétvégére a Fekete-tenger fölött ciklont generál és ennek hidegszektorában tartósabban hűvös levegő áramlik fölénk, melynek köszönhetően 7-12 fok körüli maximumok várhatóak és hűvös éjszakák. Ugyanakkor ezzel egy időben Európa nyugati területeit ciklonok ostromolják, melyek frontjai érintik majd hazánkat, ám a jövőhét első -felétől egy erős keleti anticiklon meggátolja a jelentősebb csapadék kialakulását. Főként nyugaton ugyanakkor az érkező hidegfront(ok) kisebb esőt is okozhatnak.
A folytatásban újból anticiklonális idő lesz a jellemző és ennek köszönhetően sokfelé párás, ködös nappalok valószínűek, minek köszönhetően hűvös lesz. A többfelé felröppenő hír, miszerint havazni fog a hétvégén, jövőhéten, valószínűleg nem fog beigazolódni!

Hidegfront lehűlés
Néhány fokkal hidegebb levegő érkezik a magasban a szokásosnál. Térkép: WHCHARTS

Részletesen:

Csütörtök hajnalban 5 és 12 fok körül alakulnak majd a minimumok. Napközben hidegfront érkezik és feltámad az északnyugati szél. Nyugat felől csapadék is érkezik. A legtöbb a középső és déli országrészben, illetve nyugaton várható, általában 2-10mm közötti csapadék, máshol csak kisebb eső eshet. Napközben 8 és 18 fok között alakulnak a maximumok.

Reggel
Délben



Pénteken tovább áll a csapadék, néhol gyenge eső, zápor kialakulhat. Hűvösebb idő lesz, főként északon és a hegyekben 10 fok körüli maximumokkal, délen akár 12-16 fok is lehet még.

Ez is érdekelhet!  Folytatódik a hűvös idő, elszórt záporokkal
Reggel
Délben



Szombaton nem valószínű csapadék, pára és ködfoltok képződhetnek reggel. Északon 2-4, máshol 8-10 fok valószínű reggel, napközben 6 és 15 fok között várhatóak a hőmérsékletek.

Reggel
Délben



Vasárnap nyugodt, ám hűvös idő várható. A reggeli minimumok 0 és 8 fok között várhatóak. Napközben csapadék nem lesz, de a köd néhol beragadhat, főként északon. Általában 6 és 13 fok körül alakulnak a maximumok.

Reggel
Délben


Hétfőn, kedden és szerdán hasonló idő várható. A reggelek 0 és 9 fok közötti minimumokat hozhatnak, a nappalok 6 és 12 fok körül tetőzhetnek. Csapadék nem valószínű, néhol a pára tartósabb maradhat!

Hétfő reggel
Hétfő délben
Kedd reggel
Kedd délben
Szerda reggel
Szerda délben



A folytatásban ködös, hűvös idő valószínű, komolyabb téli fordulat egyelőre nem mutatkozik stabilan!