Hosszútávú kilátások: erős melegedés, majd hideg, ködös napok, néhol faggyal, zúzmarás köddel, fejfájással!

Hosszútávú kilátások: erős melegedés, majd hideg, ködös napok, néhol faggyal, zúzmarás köddel, fejfájással!

Az elmúlt néhány nap az ország nagyján jelentős csapadék nélkül telt el, ugyanakkor frontok értek frontot és változékonyabbnak bizonyult az idő, mint az ezt megelőző időszakban. A folytatás eleinte melegebb időt ígér, időnként azonban esővel, majd egy nagy kiterjedésű anticiklon hozhat ködös, hűvös időt és az érzékenyek a fejfájással is küzdhetnek!

Mai várható időjárás részletesen itt!

Térségünket fokozatosan elhagyja kelet felé az a ciklon, aminek hidegszektorában hűvösebb levegő érkezett és a hajnal is sokfelé fagyos volt. Egészen a jövőhét közepéig leginkább nyugat, északnyugat Európa ciklonjai és azoknak frontjai, illetve egy keleti anticiklon lesz hatással időjárásunkra. Csütörtökig főként nyugaton és északon szinte mindennap lehet kisebb eső, zápor, máshol inkább a szél erősödése jelezheti a frontok érkeztét, bár a felhőátvonulásokból sehol sem zárható ki néhány csepp eső-pár milliméter csapadék.
Jelentős eső azonban nem valószínű, hiszen jobbára magas nyomású képződmény helyezkedik majd el felettünk, melynek köszönhetően a fent említett frontok gyorsan erejüket vesztik.
Mivel a hét első felében még sokszor élénk lehet a szél, köd nem valószínű. Ugyanakkor a nyugati többközpontú ciklonrendszernek köszönhetően dél felől melegebb levegő érkezik a magasban, így szerdáig néhol a 20 fokot is elérheti a délutáni maximum.
Majd csütörtöktől fokozatosan megnyugszik időjárásunk, melyet egy nagy kiterjedésű, meglehetősen magas (1035-1040hPa körüli) nyomás kísér majd. Ennek köszönhetően csapadék nem lesz a jövőhét végén. Eleinte hidegebb levegő áramlik vele fölénk, majd enyhül a magasban, ám a szélcsend, magas nyomás és főként vasárnaptól a magasban való melegedés kedvez a tartós ködnek, így kifejezetten hűvös, szürke nappalokra és főként északon fagyos, akár zúzmarás hajnalokra készülhetünk!
Sajnos az ilyen magas légnyomás nem kedvez a migrénnel küszködőknek, a fejfájás gyakori probléma lehet.

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!
Hosszútávú kilátások Köd
A hét elején a magasban enyhébb levegő érkezik! A hosszútávú előrejelzést nézve azonban a hét végére hűvösebb napok várhatóak, köddel és néhol hajnali fagyokkal. Térkép: WXCHARTS

Részletesen:

Hétfőn hajnalban nyugodt idő valószínű, néhol párásság előfordulhat. Reggel 1 és 9 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Napközben borús idő lesz, sokfelé lehet kisebb eső, gyenge zápor. Őszi, komor idő valószínű, ugyanakkor főként délen és délnyugaton 13-16 fok is lehet. Északon hidegebb, 6-8 fok.

Reggel
Délben , már fokozatosan enyhül a levegő

Kedden legfeljebb északon és északnyugaton fordulhat elő eső, máshol változóan felhős idő lesz. Reggel 4-12 fok körüli hőmérsékletek lesznek, míg délután 12 és 20 fok között tetőzhetnek az értékek. Az ország déli felén kellemes, inkább szeptember végi hőmérsékleteket mérhetünk.

Reggel
Délben. Délen és a Dunántúlon igazi kellemes idő várható

Szerdán ismét borúsabb idő várható, néhol kisebb esővel, amire ismét nyugaton és északon van nagyobb esély. Szürke, ám északot, északnyugatot leszámítva enyhe napunk lesz. Reggel 6 és 14 fok között, délután 11 és 20 fok között várhatóak a minimumok és maximumok.

Reggel
Délben

Csütörtökön elszórtan előfordulhat gyenge eső, zápor, és a szél is élénk lesz északnyugati irányból. Még a hajnal és a nappal is enyhe lesz. 6-12 fok körüli reggelre és 9-17 fok körüli nappalra készülhetünk.

Reggel
Délben

Péntektől vasárnapig egyre inkább az anticiklon hatása érvényesül majd. Pénteken még lehet napsütés, de a hétvégén a ködé lesz a főszerep, bár átmenetileg bárhol felszakadozhat. A nappali hőmérsékletek az ország nagy részén 6-14 fok között alakulhatnak. Az éjszakák főként szombat reggel sokfelé fagyponthoz közeli értékekkel kecsegtetnek, így főként északon átmenetileg zúzmarás köd is képződhet kora reggelente, de nem ez lesz az országos jellemző. A legtöbb helyen 0-6 fok közötti legalacsonyabb értékek várhatóak.

Péntek reggel
Péntek délben
szombat reggel
szombat délben
Vasárnap reggel
Vasárnap délben

A folytatásban továbbra is hűvös, anticiklonális idő valószínű, majd a későbbiekben téliesebb fordulat sem kizárt, de erről még nem érdemes komolyabban írni!

Térképek: WXCHARTS

Részletes előrejelzéseinket az alábbi helyeken érhetik el:

Rövidtávú előrejelzés itt

Hosszútávú előrejelzés itt

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!

A napokban történt földrengésről és az azt követő pusztításról itt, a cunamirol pedig itt olvashatnak részletesen!