Több méter hó hullhat az Alpokban hétvégéig!

Több méter hó hullhat az Alpokban hétvégéig!

Hozzánk a folytatás sajnos nem éppen kemény, téli időjárással érkezik, az eleinte fagyos reggeleket szerda este havazás, havas eső, ónos eső, majd enyhülés váltja, szinte tavaszi hőmérsékletekkel.

Az Alpok magasabb csúcsait azonban ez nem érinti, sőt eleinte még az alacsonyabban fekvő olasz, osztrák és szlovén területeken is havazni fog, méghozzá nem is kicsit. A hét közepén az alacsonyan fekvő területeken is közel fél méter hó gyűlhet össze az Adriához közeli részeken. A magasabb csúcsokon azonban, akár az 1 métert is megközelítheti a lehulló hó mennyisége.

Hó alpok
Szinte a határ lesz a választóvonal

Ezt követően szinte szünet nélkül újabb, az előzőnél erősebb mediterrán ciklon érkezik a térségbe és néhány napra beragad. Az intenzív csapadék következtében a magasabb csúcsokon újabb 1 méter körüli hó hullhat, várhatóan a legnagyobb mennyiség az Olasz-Alpok északi részén eshet, ahol az 1 métert is bőven meghaladhatja a friss hó.

Összességében a magasan, 1500m félért fekvő területeken 1 métert meghaladó hó hullhat, de az olasz részeken a 2métert is elérheti, sőt néhol (főleg 2000m fölött) a 3 métert is megközelítheti a hó mennyisége!

Hatalmas mennyiségű hó gyűlhet össze! Térkép: WXCHARTS

Borító: sierrasun.com /Greg Zirbel