Havazás nyugaton! Intenzív havazás érkezik!

Havazik a nyugati határszélen, intenzív havazás közelít Magyarország felé!

Ahogyan arról már többször írtunk, a mai napon egy gyengülő ciklon okklúziós frontja érte el hazánkat. A front vonalán intenzív csapadékhullás van jelenleg, és a légköri viszonyok miatt ez az esti órákig havazást, havas esőt jelent. A következő 3-5 órában jelentős mennyiségű hó fog hullani, elsősorban a Dunántúl nyugati harmadában, de ennél keletebbre is juthat a hóból.

Havazást, majd ónos esőt hoz a ciklon!
Érkezik a csapadék, hamarosan erős havazás indul délnyugaton!
Forrás: Windy.com

Nagyjából 17-18 órától, a magasban melegedés kezdődik, azonban talajszinten továbbra is gyenge fagy várható, ami miatt egyre nagyobb területen vált át ónos esőbe a havazás. A kora reggeli órákra pedig már eső várható, ekkorra a talajközeli légrétegekben is erős felmelegedés kezdődik.

Daruvár (Horvátország) nem sokkal ezelőtt. Forás: Windy/What’sun

Összefoglalva: A késő délutáni órákig havazás várható, a Csurgó-Kaposvár-Mohács vonaltól délnyugatra eső területeken 5cm hó is hullhat, rövid ideig akár vastagabb hóréteg kialakulása is elképzelhető, a Mohács-Győr vonalig juthat el a havazás, itt maximum lepel, 1-2cm hó hullhat. Az esti órákban a havazás déli irányból fokozatosan ónos esőbe megy át, ami a teljes Dunántúlt érintheti, de Budapest térségében is eshet néhány tized millimérter ónos csapadék. Éjjel, a további melegadvekció hatására az ónos eső lassan mindenhol esőbe megy át, majd reggel, kora délelőtt az északi területeken is eláll a csapadékhullás.

Fokozott óvatosság szükséges a közlekedésben, hiszen a halmazállapot-váltás hirtelen következik be az egyes helyeken, ami komoly veszélyt jelent a közlekedők számára!

Borítóképünk illusztráció! Forrás: Wikimedia

Ez is érdekelhet!  Fagyos lehet az éjjel!