Holnap záporok, zivatarok, sok csapadék!

Holnap záporok, zivatarok, és sok csapadék várható, markáns hidegfront érkezik!

A mai nap még intenzív, délies áramlással meleg levegő árasztja el térségünket, azonban holnap erős hidegfront érkezik, a front vonalában záporokkal, zivatarokkal, 20-30mm csapadékkal!

Délnyugaton valószínűleg zivatarok alakulnak ki, sok csapadékkal!
A GFS áttekintő előrejelzése 2020.12.24. 22:00-ra.
Forrás: WXCHARTS.COM

Jelenleg még a La-Manche csatornánál jár az a ciklon, ami a következő 2 nap időjárást fogja meghatározni, és a tőle nyugatra elhelyezkedő anticiklonnal közös áramlási rendszerében jelentős mennyiségű hideg levegőt pumpál déli irányba. A ciklon gyors mozgással holnap délre már a Balti-államok felett lesz megtalálható, míg a hideg légtömeg eléri a Földközi-tenger medencéjét, és Észak-Olaszország térségében ciklont generál.

Ez a két ciklon, folyamatosan halad kelet felé, közös hidegfrontjuk pedig a délután folyamán éri el hazánkat. Először északnyugaton feltámad az északi, északnyugati szél, és megérkezik a csapadék is. A Dunántúl északi felében jobbára záporok alakulnak ki, de a Dunántúli-középhegység széles vonalában zivatarok is kipattanhatnak.
A záporokat, zivatarokat erős, akár viharos széllökések is kísérhetik!

A legnagyobb esélye zivatarok kialakulására a Nagykanizsa-Balatonszemes-Kaposvár-Barcs képzeletbeli vonaltól nyugatra lesz, ott 25-35mm csapadék is hullhat 24 óra alatt!

A légköri viszonyok lehetővé teszik peremfelhős záporok, zivatarok kialakulását is!

Fő veszélyforrások:
-Nagy mennyiségű csapadék (több mint 30mm 24 óra alatt)
-Villámlás
-Erős, zivatarok környezetében viharossá fokozódó szél

MetKép/Tarkó Péter

Borítókép: Peter Schidru

Ez is érdekelhet!  Pénteken is folytatódik a hűvös, változékony idő