Nagy mennyiségű olaj került a csatornába Szigetszentmiklóson!

Ismét súlyos olajszennyezés Szigetszentmiklóson!

A Telex szúrta ki azt a bejegyzést, amit Rikárd Pfeifer tett közé a Facebookon, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség Halőrzési ágazatvezetője. Mint bejegyzésében leírta, a vízügyi munkások már dolgoznak a szennyezés befogásán.
Ezúttal az olaj nem lerült az RSD-be, sem a sérült területre, azt a kieresztő műtárgyban felfogták. Ezúttal a csatornahálózaton keresztül érkezett a nagy mennyiségű olaj, a speciális búvárok késő estig követték az olajos nyomokat a csatornába, és már Szigetszentmiklós belterületén jártak, mintegy 7-8km szakaszt jártak be, amikor befejezték a munkát, holnap onnan folytatják a rendszer átvizsgálását.

A szennyezés befogását nehezíti, hogy a zagykazetta mintegy 2000 köbméter befogadó képességű, és jelentős mennyiségű csapadék várható a területen. Ahogyan Rikárd Pfeifer írta, a szakemberek mindenre felkészültek: “A különféle tartályos-szippantós szállítójárművektől, a medencén belüli lefölözős-szivornyás átvezetésekig. Így remélhetően ismét meg tudják menteni az RSD-t az olajbetörés következtében előálló katasztrófától.”

A térségbe több hullámban is érkezik csapadék, az alábbi animáción a hétfő éjfélig várható csapadékot láthatjuk, előrejelző modell: ECMWF.

Sok eső nehezítheti a szgetszentmiklüósi olajszennyezés kárelhárítási munkálatait.
Forrás: wxcharts.com

Borítókép: Rikárd Pfeifer