Ez történt 2020-ban II.

Ez történt 2020-ban márciusban, és áprilisban!

Meglehetősen erősre sikerült március elejének időjárása, a tavasz első hónapjának harmadik napján máris zivatar tört ki, és a következő napokban rengeteg csapadék hullott.

Forrás: blitzortung.org
Forrás: met.hu

Másnap délután Kékestetőn már szakadt a hó, a ciklon hátoldalára kerülve jelentős mennyiségű hideg levegő árasztotta el az országot, és okozott erős lehűlést, országszerte.

Ez történt 2020-ban, havazással indított a tavasz.
Forrás: kekesteto.hu

Helyenként egy havi csapadék is leesett a ciklonból, a március rendkívül csapadékosan kezdődött, hiszen még csak a hónap 4. napjánál tartottunk!

Forrás: met.hu

Március 6-án a hegyekben kezdődött kitartó havazás, északon több centi hóval borítva a tájat a tavaszi havazás.

Dobogókő, kamera.kozut.hu

Másnapra egy erős mediterrán ciklon kettészakította az országot, és míg délkeleten intenzív esőzés vette kezdetét, északnyugaton sütött a nap, bár a ciklon hátoldalán fagyos levegő zúdult be.

Bár februárban már hallottunk az új vírusról, az első, igazán megdöbbentő hír Olaszország vesztegzár alá helyezése volt március 9-én. Talán utólag sem túlzás azt állítani, hogy ezzel minden megváltozott…

Kép: BBC

Bár a világ megváltozott, mi továbbra is az időjárással foglalkoztunk főként, különösen, hogy szinte berrobbant a tavasz, erős melegadvekció indult meg, 20°C körüli maximumokkal, ami inkább április végét idézte, mindezt március 10-én!

Forrás: Wxcharts.com

Március 12-én igen meleg nap volt, de amikor erről hírt adtunk előző nap, nem csak ez miatt izzadhatunk, a WHO aznap bejelentette a világjárványt is.

Március 12-én megdőlt a fővárosban a napi melegrekord, tetőzött a hőhullám, az érkező markáns hidegfront előtt!
“A budapesti Újpest állomáson 21.3°C-t mért az OMSZ műszere, ezzel megdőlt a fővárosi maximum-hőmérséklet rekordja! A korábbi rekordot 1990-ben mérték a budapesti Ferihegy állomáson, ott akkor 20.5 fok volt!”

Forrás: met.hu

Másnap viharos széllel érkezett meg a hidegfront, ami sok kárt tett az országban, fóliasátrakat tépett meg, és a mezőgazdaságban sokat használt agrofóliát is letépte a növényekről, amelyek a beálló hidegben megfagytak.

Forrás: met.hu

Gyönyörű hullámfelhőket is hozott a front.

Kép: MetKép/Paróczai Attila

Még aznap, kora délután havazni kezdett a Kékesen, jelezve, hogy erős lehűlés vette kezdetét. A hőmérséklet néhány óra hossza alatt jelentősen leesett, sokfelé több mint 10 fokkal hidegebb lett, mint előző nap.
Szintén aznap jött a hír, hogy bezárnak az iskolák, elkezdődött a digitális tanrend.

Forrás: met.hu

Kora reggelre sokfelé fagyott, ami komoly károkat okozott a már virágzó, vagy erősen bimbós állapotban lévő fák között:

TÖBBFELÉ VOLT FAGY AZ ORSZÁGBAN!

  • Zabar: -7.9°C
  • Kékestető: -7.3°C
  • Tura: -6.6°C
  • Mihálygerge: -6°C
  • Koroncó: -5.9°C
  • Szentlélek: -5.8°C
  • Mohara: -5.6°C
  • Bánk: -5.6°C
  • Felcsút: -5.5°C
  • Árpás: -5.3°C

    Forrás: OMSZ

Az érkező hidegfront mögött lassan nyugalomba helyeződött a légkör, és március idusán napos, száraz, de hűvös idő köszöntött ránk.

Kép: refimezotur.hu

Másnapra, március 16-ra virradó reggel erős fagyot tapasztalhattunk, volt, ahol -11 fokig süllyedt a hőmérséklet!

Forrás: met.hu

Aznap, kora délutánra már ismét kellemes meleg idő lett, a reggeli mínuszokhoz képest különösen erős volt a kontraszt. Az élénk déli szél meghozta gyümölcsét.

Forrás: met.hu

Március 19-én adtunk hírt arról, hogy gólyáink többsége gond nélkül tudott átkelni a Közel-kelet puskaporszagú területén, ahol előző évbenLibanonban sok gólya esett áldozatul a mészárlásnak.

Március 21-én érkezett meg az a markáns hidegfront, ami viharos széllel, esővel, és helyenként hóval borította az országot!

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

A március végi kora délutánba berobbant a front, északon 13:00-kor már fagyott is, miközben délen kellemes 20-21 fok volt!

Forrás: met.hu

Ezen a napon készült az egyik legplasztikusabb képünk is, Hegyközi Lászlóné küldte be nekünk  Bükkszentkeresztről. Miközben délen 20 fok volt, északon intenzív havazás kezdődött!

Másnap, március 22-én Zágrábot erős, 5,3-as erősségű földrengés rázta meg, melyet a Dunántúl déli részén élők is éreztek, a városban pedig komoly károk keletkeztek!

Forrás: Hr Vrijeme

Aznap reggel sok helyen havazás kezdődött, itt egy felvétel Kecskemét térségéből Szilvási Tibor jóvoltából:

Egy magassági hidegörvény volt a ludas a havazásban, mely az alábbi műholdképen jól látható.

Forrás: sat24.com

Kékestetőn vastag hóréteg alakult ki:

Forrás: kekesteto.hu

Sajnos gólyáink hiába tették meg kis veszteséggel az utat haza Afrikából, a késői tél nagyon elbánt velük, dideregtek a hóban ikonikus madaraink.

Kép: MetKép/Sütő Máté

Március 24-re hatalmas hó hullott délnyugaton, helyenként 30cm takarta a tájat, ami március végén rendkívül ritka jelenség.

Fotó: Kovács Feri, Pécs

Rövid ideig tartó felmelegedés után ismét markáns lehűlés érkezett március 30-án, havazással, erős széllel. Ez a tavasz nagyon lassan akart enyhe időjárásba fordulni.

Április elsején ugyan kicsit bolondoztunk magunk is, de az időjárás is a bolondját járatta a természettel, hidegrekord dőlt hajnalban.
“Megdőlt ma hajnalban a minimum hőmérséklet rekordja, Zabaron közel -12°C alá hűlt a levegő, ezzel egy 1977-es hidegrekord dőlt meg ezen a napon, akkor Dobogókőn mértek -10°C-ot!”

Forrás: met.hu

Másnap sem tágított a hideg, újabb rekord dőlt meg a csípős hajnalon.
Nyírlugoson -11.3 fokkal megdőlt a hidegrekord. Az eddigi rekordot Zabar tartotta, akkor -8.3 fok volt, amit 2005-ben mértek.

Forrás: met.hu

Április 6-án érkezett a hír, hogy Csernobil környékén lángol a növényzet, a helyszínen 16-szorosára emelkedett a sugárzási szint. Szerencsére a légáramlatok nem felénk sodorták a sugárzó füstöt.

Április 11-én kitört az indonéziai Krakatau vulkán, méretes hamuoszlopot lövellve az ég felé.

Kép: extremeweatherworld

A következő hideghullámra sem kellett sokat várni, április 13-án délután megérkezett az újabb hidegfront, ami előtt még 20-25 fokig melegedett a levegő, majd zivatarokkal ismét hideg levegő tódult az országba!

Forrás: Jusits Gergely, MetKép

Másnap reggel pedig ismét hópelyhek keveredtek az esőbe az Északi-középhegységban, a magasabb csúcsokon pedig havazott, köszönhetően a sarkvidéki eredetű hidegnek!
Közben a lángok megközelítették a csernobili atoerőmű blokkját, de szerencsére a szél továbbra sem felénk fújta a füstöt, valamint nemsokkal később megfékezték a tüzeket is.

Tavaly nem akart a tavasz beköszönteni, április 15-én Zabarban kora reggelre -9 fokig hűlt a levegő, és szinte országos volt a fagy.

Forrás: met.hu

Március 17-én, egy hidegfront előtti melegadvekció hatására ismét nyárias hőmérsékleteket mérhettünk, 20-25 fokos maximumokkal országszerte.

Másnap megérkezett a hidegfront, és nyugaton szupercella szelte át a tájat! Szombathelyen Jusits Gergely le is fényképezte a zivatarmonstrumot!

Április 25-én már az erős aszály, és a hidegfront együttesen porviharokat okozott, hol volt addigra a március eleji nagy esőzés!

Kép: MetKép/Paróczai Attila
Forrás: met.hu

Károkat is okozott aznap a viharos szél:
“A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a viharos szél Budapesten, Pest megyében, illetve Északkelet-Magyarországon fákat döntött ki, a tűzoltóság munkatársai jelenleg több, mint 40 helyszínen dolgoznak.”

Forrás: met.hu


A légminőségnek sem tett jót a nagy szél, káros mennyiségű por jutott a levegőbe.

Forrás: legszennyezes.hu

Április 27-én is izgalmasan telt az este, szupercella közelítette meg a nyugati határt!

Forrás: met.hu

Április 29-én szintén sok-sok zivatar pattant ki, szinte országosan zengett az ég.

Forrás: met.hu
Forrás: blitzortung.org
MetKép/Miklós Krisztián

Kisebb villámárvíz alakult ki Szigethalmon, miután egy zivatar áthaladt a városon április 30-án.

Videó: Bartos Krisztián
Fotó: MetKép/Tóth Zserald,
Fotó: MetKép/Tóth Zserald,

A zivatarozás a késői esti órákig tartott, majd másnap egy hidegfront érkezett, újabb zivatarokat hozva, de az már egy másik történet!


Január, és február fontos eseményeit itt szedtük össze!